Ο Reinhold Hanning υπηρέτησε στα SS και από το 1942 μέχρι και το 1944 ήταν φρουρός Ασφαλείας στο στρατόπεδο θανάτου του Άουσβιτς στην υπό γερμανική κατοχή τότε Πολωνία και στο οποίο εκτελέστηκαν περίπου 1,1 εκατομμύριο κρατούμενοι. 

Με «εντυπωσιακή» ηρεμία ο 94χρονος πλέον Hanning δεν δίστασε να ομολογήσει πως «είχε πλήρη γνώση» όλων των εγκλημάτων που λάμβαναναν χώρα στο συγκεκριμένο στρατόπεδο παραδεχόμενος ταυτόχρονα πως «ο ίδιος δεν έκανε τίποτε για να τα σταματήσει», κάτι που δεν άφησε την παραμικρή αμφιβολία στην έδρα για την άμεση συνέργειά του έστω και δια της φαινομενικά παθητικής του στάσης. 

Με την ίδια εντυπωσιακή ηρεμία όμως, όπως αναφέρεται, ο ναζί Hanning άκουσε και την απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε πως έστω και με καθυστέρηση πολλών δεκαετιών, ο άνθρωπος αυτός δεν θάπρεπε να μείνει ατιμώρητος καθώς, στον βαθμό που του αναλογεί, ήταν συνένοχος σε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η δίκη του Reinhold Hanning πρέπει να είναι και η τελευταία στην οποία προσάγεται κάποιος ναζί καθώς, λόγω των 72 ετών που πλέον χωρίζουν τον Β΄ΠΠ από το σήμερα, δεν πρέπει να βρίσκεται κάποιος άλλος εν ζωή.