Για δρόμο χωρίς επιστροφή κάνει λόγο ο βρετανικός Τύπος, εκτιμώντας ότι η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολιτικές, διπλωματικές και οικονομικές συνέπειες για τα επόμενα τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Παράλληλα, γίνεται λόγος για σεισμό, που μετατόπισε τόσο τη θέση της χώρας στην παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή, όσο και τα κέντρα λήψης των αποφάσεων στο Λονδίνο.

Οι ψηφοφόροι έδειξαν ότι απορρίπτουν όλα τα παραδοσιακά κέντρα εξουσίας, από τη Ντάουνινγκ Στριτ, τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους οικονομικούς αναλυτές, μέχρι την επίσημη εξωτερική πολιτική.

Φεύγει ο Κάμερον

Το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι «τι γίνεται τώρα;». Όσον αφορά το πολιτικό σύστημα, ο πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, είχε διαμηνύσει πως θα σεβαστεί την εντολή των ψηφοφόρων.

Ήδη ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί πριν το φθινόπωρο και τις εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο κόμμα των Συντηρητικών, τον Οκτώβριο. 

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν θα κληθεί να ξανακερδίσει το χαμένο έδαφος και να σώσει την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος της Βρετανίας.

Ωστόσο έντονοι είναι οι τριγμοί και στο εσωτερικό των Εργατικών, καθώς κάποιοι κατηγορούν τον Κόρμπιν ότι δεν είχε ξεκάθαρη στάση απέναντι στην ΕΕ, παρόλο που το κόμμα είχε επίσημα ταχθεί υπέρ της παραμονής.

Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική σκηνή στη χώρα δεν θα είναι ίδια, μετά το δημοψήφισμα.

Δύο χρόνια στον «πάγο»

Υπενθυμίζεται ότι ο Κάμερον, πριν το δημοψήφισμα είχε καταστήσει σαφές ότι σε περίπτωση Brexit, θα ενεργοποιούσε το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας, με βάση το οποίο ένα κράτος μέλος γνωστοποιεί στο Συμβούλιο της ΕΕ την απόφασή του να αποχωρήσει.

Συνταγματικά, η ενεργοποίηση του εν λόγω άρθρου αποτελεί πρωθυπουργική απόφαση και όχι κοινοβουλευτική. Πάντως, το κοινοβούλιο διατηρεί τη δυνατόητα να ταχθεί κατά μίας τέτοιας κίνησης.

Ωστόσο, η δραματική δήλωση του Κάμερον για το άρθρο 50 εντασσόταν κυρίως στο πλαίσιο των προσπαθειών του να τονίσει τον μη αναστρέψιμο χαρακτήρα μίας απόφασης υπέρ του Brexit.

Στην πραγματικότητα, το αποτέλεσμα του δημαψηφίσματος σηματοδοτεί την έναρξη ενός τουλάχιστον διετούς κύκλου διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ, που σημαίνει ότι η απόφαση για Brexit μπαίνει προς το παρόν στον «πάγο».

Εμπορικές συνέπειες

Σε περίπτωση που ο κύκλος των διαπραγματεύσεων δεν καταλήξει σε συμφωνία ή σε απόφαση για επέκταση των συνομιλιών, τότε η Βρετανία αυτόματα επιστρέφει στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που σημαίνει ότι θα πληρώνει δασμούς για κάθε αγαθό που θα πουλάει στην ΕΕ.

Εντωμεταξύ, η συζήτηση για τη διεξαγωγή αντίστοιχων δημοψηφισμάτων σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Ολλανδία, η Γαλλία, η Πολωνία και η Ουγγαρία, αναθερμαίνεται υπό το κοινό σύνθημα της «Απελευθέρωσης», που αποκτά ολοένα περισσότερους οπαδούς.