Το έγγραφο, αποσπάσματα του οποίου είχε αποκαλύψει νωρίτερα η Handelsblatt, αναφέρει ακόμη ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η συνεισφορά της Γερμανίας στον ετήσιο κοινοτικό προϋπολογισμό θα μπορούσε να αυξηθεί έως και κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επίσης σύμφωνα με το σχέδιο η Γερμανία θα προσφέρει «διαπραγματεύσεις εξόδου», ωστόσο η διαδικασία του διαζυγίου θα είναι είναι «δύσκολη», για παράδειγμα όσον αφορά την εμπλοκή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Μετά από τη διετή περίοδο, η γερμανική κυβέρνηση έχει στόχο να διατηρήσει ένα καθεστώς σύνδεσης με τη Βρετανία ως κράτος εταίρος.

Επίσης, όπως προκύπτει από το έγγραφο αυτό, η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε φοβούνται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γαλλία και η Ιταλία θα μπορούσαν «να αξιοποιήσουν την ανάγκη της στιγμής για περαιτέρω κοινοτικοποίηση», ένα ενδεχόμενο το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπισθεί «προληπτικά».

Συγκεκριμένα, οι συντάκτες του θεωρούν πιθανόν ότι θα δυναμώσουν οι φωνές που θα ζητούν την κοινή ευθύνη στην ευρωζώνη, π.χ. για κοινό προϋπολογισμό ή ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων στις τράπεζες. Αυτό όμως θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερη αντίδραση στις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά που χορηγούν βοήθεια στις χώρες του νότου.

Στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι οι φωνές για κοινοτικοποίηση (των χρεών) θα ενδυνάμωνε τις ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις σε άλλες χώρες και βέβαια πέραν αυτών και στην ίδια τη Γερμανία.

Ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ, ερωτηθείς σχετικά στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών, αρνήθηκε να σχολιάσει το έγγραφο, ενώ περιορίστηκε να δηλώσει ότι δεν το έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο. Επιβεβαίωσε ωστόσο ότι έχει γίνει προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο, αλλά διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις για συγκεκριμένα μέτρα.

Σε δηλώσεις του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τόνισε ότ είναι «απογοητευμένος» από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος