Μεγάλη ανατροπή των Exit Polls αλλά και των δημοσκοπήσεων όλων αυτών των μηνών που έδειχναν τους Podemos να βρίσκονται στη 2η θέση έφερε τελικά το αποτέλεσμα της ισπανικής κάλπης. Ο Μαριάνο Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα κατάφεραν όχι απλώς να διατηρήσουν την 1η θέση αλλά και να διευρύνουν την διαφορά τους από το Σοσιαλιστικό κόμμα που τελικά συγκέντρωσε μόλις 4 λιγότερες έδρες από τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου.

Ο Ιγκλέσιας δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για το αποτέλεσμα χαρακτηρίζοντας το «κακό για το κόμμα και κακό για την Ισπανία» ενώ ο Σάντσεθ που είχε βιαστεί να κάνει δηλώσεις μετά τα Exit Poll δεν έκρυβε τελικά τη χαρά του για το αποτέλεσμα. Οι ισπανοί πολίτες φαίνεται να επιστρέφουν προς τον δικομματισμό ενώ οι αναλύσεις δείχνουν ότι το δημοψήφισμα στην Αγγλία βοήθησε τον Ραχόι να κερδίσει 13 έδρες, κερδίζοντας μάλιστα και την Βαλένθια που αποτελεί προπύργιο των Σοσιαλιστών. Άνοδος του PP σημειώθηκε επίσης και στην περιοχή της Καταλονίας κάτι που κάνει σαφές ότι το BREXIT έκανε πολλούς ισπανούς να το ξανασκεφτούν.

Οι Podemos πληρώνουν και την μείωση της συμμετοχής που έφτασε στο 68,4% , δηλαδή στα επίπεδα του 1979. Οι πρώτες δημογραφικές αναλύσεις της El Pais κάνουν λόγο για μικρότερη συμμετοχή των νέων στην εκλογική διαδικασία που εξηγεί και τα μειωμένα ποσοστά του κόμματος του Ιγκλέσιας.

Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων το PP λαμβάνει 137 έδρες, το PP 85, Οι Podemos 71 και Οι Ciudadanos 32 έδρες.

Με αυτό το αποτέλεσμα αναμένεται να ξεκινήσουν αύριο οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης με τον Ραχόι να μην μπορεί ακόμα να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Πολίτες. Οι Σοσιαλιστές μαζί με τους Podemos αθροίζουν 3 λιγότερες έδρες από το Δεκέμβρη του 2015 και άρα η Ισπανία μπαίνει σε νέο γύρο συζητήσεων τις αμέσως επόμενες ημέρες.

http://thepressproject.gr/esp.html