Το αξιόχρεο της Βρετανίας μειώθηκε κατά δύο βαθμίδες, στο ΑΑ και ο οίκος αξιολόγησης S&P προειδοποίησε ότι μπορεί να μειωθεί περαιτέρω.
 
«Η αρνητική προοπτική αντικατοπτρίζει τον κίνδυνο για τις οικονομικές προοπτικές και τον ρόλο της στερλίνας ως αποθεματικού νομίσματος καθώς και τους κινδύνους για τη συνταγματική και την οικονομική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου εάν υπάρξει άλλο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας», σημειώνει ο οίκος.

Υποβάθμιση και από τη Fitch Ratings

Με τη σειρά του, o οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε, το αξιόχρεο της Βρετανίας εξαιτίας του Brexit κατά μία βαθμίδα, από το «ΑΑ+» σε ΑΑ με αρνητική προοπτική. 
 
Το Brexit «θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, τα δημόσια οικονομικά και την πολιτική του συνέχεια, θεωρεί ο οίκος Fitch και εκτιμά ότι η αβεβαιότητα μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα επιφέρει επιβράδυνση της βραχυπρόθεσμης αύξησης του ΑΕΠ και επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος.
 
Ο οίκος αξιολόγησης αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την αύξηση του βρετανικού ΑΕΠ σε 1,6% το 2016 (από 1,9%), ενώ το 2017 και το 2018, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί μόλις κατά 0,9%. 

Moody's: Δυσμενής εξέλιξη το Brexit για τη Βρετανία

Νωρίτερα, ο επικεφαλής αναλυτής του οίκου αξιολόγησης Moody’s, Άλαστερ Γουίλσον, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο CNBC, χαρακτήρισε το Brexit ως δυσμενή εξέλιξη για το χρέος και την ανάπτυξη της χώρας.

 
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, ο οίκος υποβάθμισε σε «αρνητικό» το outlook της βρετανικής αξιολόγησης.
 
Σύμφωνα με τον επικεφαλή αναλυτή του οίκου Moody's, εάν η Βρετανία δεν καταφέρει να πετύχει την ανανέωση των ισχυόντων εμπορικών συμφωνιών, τότε θα επέλθει ένα σημαντικό βραχυπρόθεσμο οικονομικό σοκ.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, το βασικό σενάριο του Moody’s προβλέπει τη διατήρηση των συγκεκριμένων εμπορικών συμφωνιών. Ως εκ τούτου, ο αμερικανικός οίκος δεν αναμένει ύφεση της βρετανικής οικονομίας.