Από τους 41 νεκρούς οι 10 είναι πολίτες ξένων χωρών και οι 3 έχουν διπλή υπηκοότητα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της νομαρχίας Κωνσταντινούπολης, έχει εξακριβωθεί η ταυτότητα των 37. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι από τους συνολικά 239 τραυματίες οι 109 νοσηλεύτηκαν και έχουν πάρει ήδη εξιτήριο.

«Έχει σημασία το γεγονός ότι η αποτρόπαια επίθεση έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία δίνουμε, σε μεγάλο βαθμό με επιτυχία, αγώνα εναντίον της αποσχιστικής τρομοκρατίας και επίσης σε μια περίοδο που αρχίζει η ομαλοποίηση των σχέσεών μας με τους γείτονες μας. Οι ενδείξεις δείχνουν ότι πρόκειται για την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος» είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ συμπληρώνοντας πως «Η τρομοκρατία είναι μία παγκόσμια απειλή που απειλεί όλες τις χώρες και όλα τα έθνη και πρέπει να αντιμετωπιστεί με παγκόσμια συνεργασία».
 

Η επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ έγινε στις 21:12 το βράδυ, όταν τρεις βομβιστές αυτοκτονίας ανατινάχτηκαν εντός και γύρω από την αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου. Λίγο νωρίτερα, ο ένας από τους δράστες είχε ανοίξει πυρ με αυτόματο όπλο στον τερματικό σταθμό αναχωρήσεων που βρίσκεται έναν όροφο πάνω από τις αφίξεις, με πολλούς από τους επιβάτες να πέφτουν στο πάτωμα προκειμένου να προστατευτούν, και άλλους να επιχειρούν να βγουν έξω από την αίθουσα αναχωρήσεων. 


 

Όπως μετέφερε Τούρκος αξιωματικός, αστυνομικοί πυροβόλησαν και επιχείρησαν να σταματήσουν δύο από τους δράστες την ώρα που πλησίαζαν στην αίθουσα των αφίξεων, χωρίς όμως να τα καταφέρουν, ενώ όπως είπε, ένας εκ των αστυνομικών πάλεψε με δράστη πριν πυροδοτηθούν τα εκρηκτικά.
 
Το αεροδρόμιο Ατατούρκ είναι το μεγαλύτερο της Τουρκίας και τρίτο μεγαλύτερο σε κίνηση στην Ευρώπη, ενώ σύμφωνα με τον Αμπντουλκαντίρ Σελβί, δημοσιογράφο της Χουριέτ, οι δράστες που συμμετείχαν συνολικά στην επίθεση ήταν 7. 
 
Προς το παρόν, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη της επίθεσης. Αρχικά τα τούρκικα ΜΜΕ έκαναν λόγω για Κούρδους του PKK, ωστόσο αργότερα έκαναν λόγο για τον ISIS βασιζόμενοι κυρίως στη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε. 
 

Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για φρικιαστικές εικόνες


Ο  Ahmed Furkan Gurtuna, που δουλεύει ως μέλος της ασφάλειας στο αεροδρόμιο, περιέγραψε τα όσα έζησε: «Είδα έναν από τους τρομοκράτες να εισβάλλει στο αεροδρόμιο και να πυροβολεί πολίτες με ένα καλάσνικοφ. Είδα τους αστυνομικούς να θέλουν να τον σκοτώσουν και στη συνέχεια άκουσα την έκρηξη της βόμβας. Δεν ξέρω τι ακριβώς συνέβη και τι μπορούμε να κάνουμε σε τέτοιες καταστάσεις. Κάποιοι τρομοκράτες θέλουν να επιτεθούν και αυτό απλά συμβαίνει. Είναι φοβερό».

Μια από τους αυτόπτες μάρτυρες χαρακτήρισε φρικιαστικά τα όσα έζησε. «Είδα τραυματισμένους ανθρώπους να πέφτουν μπροστά μου. Είδα τέσσερις από αυτούς να πέφτουν μπροστά μου κομματιασμένοι» αναφέρει χαρακτηριστικά η μάρτυρας, σύμφωνα με το Russia Today.