Με τη νέα προσφυγή ζητείται η υπαγωγή στο καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές, για όλα τα σούπερ μάρκετ του Ομίλου, καθώς και για τρεις συνδεδεμένες εταιρείες.

Με τρεις σημερινές προσφυγές ζητείται το ίδιο καθεστώς και για τις εταιρείες του Ομίλου:

1. Αφοι Μαρινόπουλοι Συμμετοχική ΑΕ. Η εταιρεία θεωρείται «μητρική», καθώς ασκεί διοίκηση επί του Ομίλου και διαχειρίζεται τα οικονομικά και είναι αυτή που δανείζεται και δανείζει για τις ανάγκες του Ομίλου.

Οι συνολικές υποχρεώσεις για τις οποίες ζητεί δικαστική προστασία είναι 196.000.000 ευρώ (έως τις 31/12/2015) τα οποία αφορούν χρέη: Στο Δημόσιο 320.000 ευρώ, στα ασφαλιστικά ταμεία 23.000 ευρώ, σε τράπεζες 180.000.000 ευρώ και σε προμηθευτές 16.000.000 ευρώ.

2. Express m ΑΕ. Πρόκειται για την εταιρεία στην οποία ανήκουν 160 καταστήματα (20 σούπερ μάρκετ και 139 express stores) σε όλη την Ελλάδα, με συνολικές υποχρεώσεις 275.000.000 ευρώ. Συγκεκριμένα: Στο Δημόσιο 840.000 ευρώ, στα ασφαλιστικά ταμεία 3,12 εκατομμύρια ευρώ, στους εργαζόμενους 800.000 ευρώ, στις τράπεζες 4.000.000 ευρώ και σε προμηθευτές 266.000.000 ευρώ.

3. ΞΥΝΟΣ ΑΕ. Εταιρεία στην οποία ανήκουν 19 μικρά σούπερ μάρκετ, σε Αθήνα και Ήπειρο, που είχε εξαγοράσει πριν από χρόνια η «Μαρινόπουλος». Οι συνολικές υποχρεώσεις φτάνουν τα 19,6 εκατομμύρια ευρώ: Στο Δημόσιο 280.000 ευρώ, στα ασφαλιστικά ταμεία 290.000 ευρώ, στους εργαζόμενους 260.000 ευρώ (σύμφωνα με την εταιρεία οι εργαζόμενοι έχουν εξοφληθεί μέχρι και τον Μάιο του 2016), σε γραμμάτια και επιταγές 4.000 ευρώ και σε προμηθευτές 14,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το δικαστήριο έχει δώσει, με εντολή του, προστασία στον Όμιλο έως και την 1η Ιουλίου, οπότε θα συζητηθούν όλες οι αιτήσεις της «Μαρινόπουλος» για την έκδοση προσωρινής διαταγής προστασίας έως την κύρια συζήτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99.

Για τα σουπερ μάρκετ, η κύρια αίτηση θα συζητηθεί στις 16 Νοεμβρίου, ενώ οι υπόλοιπες τρεις στις 21 Σεπτεμβρίου.
 

Το πλάνο εξυγίανσης


Παράλληλα, όπως αποκαλύπτουν το capital.gr και το euro2day.gr η 106 σελίδων, αίτηση της εταιρείας αναφέρει ότι  η εισαγωγή στη Διαδικασία Εξυγίανσης «θα δώσει τη δυνατότητα στην εταιρεία να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές που έχουν αξιώσεις κατά της εταιρείας και να ρυθμίσει έτσι τις οφειλές της, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει έναντι των οικονομικών της υποχρεώσεων και να αποδεχθεί βιώσιμη.
 
«Η μοναδική λύση για να συνεχίσει η εταιρεία να είναι όχι μόνο βιώσιμη αλλά και να μπορέσει να αντεπεξέλθει εξ’ ολοκλήρου στις υποχρεώσεις της είναι να εισαχθεί στις ευεργετικές διατάξεις του νέου Πτωχευτικού Νόμου για το άνοιγμα της Διαδικασίας Εξυγίανσης» σημειώνεται. 
 

Τα χρέη προς Δημόσιο, εργαζόμενους, προμηθευτές, τράπεζες, leasing
 

Η εταιρεία, όπως προκύπτει, έχει υποχρεώσεις προς τους πιστωτές της, ύψους 1,324 δισ. ευρώ με τις υποχρεώσεις προς το Δημόσιο να ανέρχονται σε 100,839 εκατ. ευρώ (49,073 εκατ. ευρώ σε ΔΥΟ και 51,765 εκατ. ευρώ προς τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς), προς τους εργαζόμενους σε 4,289 εκατ. ευρώ και προς τους ενέγγυους πιστωτές (εμπράγματων εξασφαλίσεων) σε 126,679 εκατ. ευρώ. Ακόμη, προς τους ανέγγυους πιστωτές οφείλει αθροιστικά 1,092 δισ. ευρώ. 
 

Οι απαιτήσεις
 

Τα δάνεια χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις ανέρχονται σε 211,072 εκατ. ευρώ, σε Leasing 159,018 εκατ. ευρώ και σε προμηθευτές & λοιπούς πιστωτές (χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις) 722,783 εκατ. ευρώ. 
 
Η εταιρεία έχει απαιτήσεις ύψους 498,39 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό των οποίων είναι από πελάτες, μακροπρόθεσμες απαιτήσεις κατά συνδεδεμένων επιχειρήσεων αλλά και από το Δημόσιο και από λογαριασμούς διαχείρισης προκαταβολών και πιστώσεων.
 

Το πλάνο αποπληρωμής
 

Σύμφωνα με το πλάνο που έχει κατατεθεί, προβλέπεται:
 
  • Αποπληρωμή των εργαζομένων σε 1 έτος
  • Αποπληρωμή των Ασφαλιστικών Οργανισμών (ΙΚΑ) σε 180 μηνιαίες δόσεις
  • Αποπληρωμή των Ασφαλιστικών Οργανισμών (Λοιπά Ταμεία) σε 180 μηνιαίες δόσεις
  • Ελληνικό Δημόσιο σε 180 μηνιαίες δόσεις
  • Προμηθευτές και  λοιποί πιστωτές, σε 15 έτη
  • Αποπλη σε βάθος 15ετίας με τριμηνιαίες χρεολυτικές δόσεις, επιτόκιο Eur 3M + 3%.
  • Μηδενικό κούρεμα οφειλών
     

Οι ισχυρισμοί της εταιρείας για ενδεχόμενη πτώχευση

 
Σύμφωνα με την Μαρινόπουλος ΑΕ, στο ενδεχόμενο που δεν γίνει δεκτή η αίτηση και η εταιρεία προχωρήσει σε βίαιη εκποίηση των περιουσιακών της στοιχείων, το ποσό που θα συγκεντρωθεί, θα φτάσει μόλις τα 279,145 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 21,07% των συνολικών απαιτήσεων των πιστωτών της. Αν συμβεί αυτό, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία, ΙΚΑ, εργαζόμενοι και Εφορία θα εξοφληθούν σε ποσοστό 100% (51,7 εκατ., 4,28 εκατ. και 49 εκατ. ευρώ αντίστοιχα) ενώ οι εννέγγυοι πιστωτές (σ.σ. κυρίως τράπεζες κ.λπ.) θα εισπράξουν το 93,46% του ποσού που τους οφείλεται. Ωστόσο οι ανέγγυοι πιστωτές (προμηθευτές) θα μοιραστούν μόλις το 5,09% από όσα τους οφείλονται. 
 

Αντίθετοι οι προμηθευτές
 

Από την πλευρά τους, οι προμηθευτές υποστηρίζουν ότι πιθανή υπαγωγή της Μαρινόπουλος ΑΕ στο άρθρο 99 είναι «μη νόμιμη, αβάσιμη, καταχρηστική και αναληθής»  και ζητούν την απόρριψη της αίτησης. Παρουσιάζοντας ακάλυπτες επιταγές από τον Απρίλιο του 2016, οι προμηθευτές ισχυρίζονται πως η εταιρεία είναι ήδη σε καθεστώς παύσης πληρωμών, οφείλοντας τεράστια χρηματικά ποσά και ζητούν την πτώχευση της εταιρείας. 
 
«Η υπό κρίση αίτηση της αντιδίκου ασκείται καθ’ όλα καταχρηστικά, δεδομένου, ότι η καθ’ ης επιδιώκει σκοπούς ξένους προς τη διάσωση της επιχείρησής της και την πρόληψη της πτώχευσης. Στην ουσία βρίσκεται ήδη σε κατάσταση παύσης πληρωμών και επιχειρεί να αποφύγει επί του παρόντος την κήρυξή της σε κατάσταση πτώχευσης» αναφέρουν. 
 

Η ανακοίνωση των εκπροσώπων των πελατών με κατηγορίες προς την Μαρινόπουλος ΑΕ. 
 

«Σε εκτέλεση εντολής των πελατών μας, ενεργοποιούμε την ματαιωθείσα αίτηση πτώχευσης που είχαμε καταθέσει παλαιότερα και είχαμε ματαιώσει ώστε να δώσουμε ευκαιρία στην εταιρεία αυτή να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους πελάτες μας, πράγμα όμως που ποτέ δεν συνέβη. 
 
Στην αίτηση αυτή, ζητούσαμε να τεθεί σε πτώχευση η εταιρεία με χρόνο παύσης πληρωμών το έτος 13-8-2011, δηλαδή το πρώτο έτος που εμφάνισε τεράστιες ζημιές η εταιρεία και συνάμα το τελευταίο που δημοσίευσε ισολογισμούς.
Με την αίτησή μας, της οποίας την συζήτηση επισπεύδουμε άμεσα, ζητούμε την κήρυξη ως χρόνου παύσης πληρωμών ως μέσα στο 2011, (δηλαδή από τότε που θεωρούμε ότι η εταιρεία ήταν σε κατάσταση παύσης πληρωμών), ανατρέπονται αυτοδίκαια όλες οι καταδολιευτικές μεταβιβάσεις της τότε τεράστιας ακίνητης περιουσίας της, κυρίως σε ένα fund στο Κατάρ που φαίνεται να ελέγχεται από τον ίδιο τον μεγαλομέτοχο της “Μαρινόπουλος ΑΕ”.
 
Ο πρόσφατος έλεγχος τίτλων που διενεργήσαμε στα υποθηκοφυλακεία απέδειξε, ότι από την ακίνητη περιουσία ύψους τουλάχιστον 750 εκατομμυρίων (αντικειμενική αξία) που είχε η εταιρεία το έτος 2010, σήμερα δεν υπάρχει παρά πολύ μικρό μέρος αυτής, ένα τμήμα έχει μεταβιβαστεί σε Τράπεζες έναντι χρεών, το δε μείζον στο ανωτέρω fund στο Κατάρ, η δε Μαρινόπουλος υπέγραψε αμέσως μετά τις μεταβιβάσεις μισθωτήρια συμβόλαια με τεράστια ενοίκια στους καινούργιους “ιδιοκτήτες”.
 
Αποτέλεσμα αυτής της μεθόδευσης, ήταν αφ'ενός να επιβαρυνθεί με μεγάλα λειτουργικά έξοδα, αφ' ετέρου να χάσουν οι πιστωτές την δυνατότητα ικανοποίησης των απαιτήσεών τους.
 
Στο παρελθόν, έχουμε προβεί για λογαριασμό διαφόρων πελατών μας, σε κατασχέσεις μετρητών σε βάρος της εταιρείας αυτής για πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά και για αρκετές διαταγές πληρωμής που εκδώσαμε υπέρ πελατών μας.
 
Εκπροσωπώντας δεκάδες αγρότες, προμηθευτές, τράπεζα, ήτοι πιστωτές της “Μαρινόπουλος ΑΕ” με απαιτήσεις που υπερβαίνουν τα 30.000.000 €, δηλώνουμε ότι επιθυμούμε α) την ανατροπή των καταδολιευτικών μεταβιβάσεων ακινήτων μέσω της πτωχευτικής διαδικασίας, β) την έναρξη της διαδικασίας πτώχευσης της εταιρείας και γ) ότι είμαστε αντίθετοι την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99, καθότι αυτό θα επιτρέψει στους υπευθύνους της εταιρείας να συνεχίσουν να την διοικούν, πράγμα που μας βρίσκει σφόδρα αντίθετους.
 
Ιωνάθαν Κωνσταντίνου
Δικηγόρος
Εταίρος της δικηγορικής Εταιρείας με επωνυμία
“Κωνσταντίνου & Βρέττας”