Ο πρόεδρος της Βουλής εκτίμησε ότι ο εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί μέχρι 20 Ιουλίου ενώ υπογράμμισε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης θα προβλέπει κατάργηση του μπόνους και θα ανοίξει το θέμα της ψήφου στα 17 και πιθανώς τη μείωση του ορίου στο 2,5%

«Στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι. Δεν έχουμε μιλήσει με τη Χ.Α. Από εκεί και πέρα η βουλή λειτουργεί με 300. Ποτέ δεν αφαιρέθηκε καμία ψήφος από καμία μεριά. Αυτό που σας λέω δεν αποτελεί πρόσκληση προς την Χρυσή Αυγή. Αλλά επειδή ο εκλογικός νόμος είναι ένα κορυφαίο ζήτημα και κάθε κόμμα έχει τη δική του άποψη, περιμένουμε να δούμε τι θα πει και η Χρυσή Αυγή» ανέφερε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Βουλής σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ.

Πρόσθεσε ότι ο εκλογικός νόμος θα έχει ψηφιστεί μέχρι τις 20 Ιουλίου. «Το θέμα θα έχει τελειώσει μέχρι τις 20 Ιουλίου. Από εκεί και πέρα αντιλαμβάνεστε η πρόταση (για τον εκλογικό νόμο) που θα περάσει θα είναι στο πακέτο των προτάσεων για να αποκτήσει συνταγματική και μόνιμη ισχύ».

Για το τι θα ορίζει ο νέος νόμος, ο κ.Βούτσης τόνισε ότι «το περίγραμμα είναι λιτό. Επί του υπάρχοντος νόμου θα καταργηθεί το μπόνους και θα γίνει μηδέν, θα τεθεί το θέμα της ψήφου στα 17 και θα παραμείνει το όριο που υπάρχει το 3%. Θα μπορούσε να συζητηθεί και το 2,5%  Αυτό που δεν υπάρχει στο τραπέζι είναι να μην υπάρχει πλαφόν. Γιατί τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ, με την έννοια του πολιτικού πλουραλισμού».

Μιλώντας για την αύξηση της φορολογίας την αύξηση της φορολογίας, ο κ. Βούτσης τόνισε ότι ήταν η μοναδική επιλογή για να μην μειωθούν συντάξεις και μισθοί, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα μειωθεί στο 2%, από 3,5% για το 2018.

Ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα ομαδικών απολύσεων και παραδέχθηκε ότι κάποια από μέτρα είναι άδικα, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα αλλάξει ορισμένα από αυτά.

Για την περσινή διαπραγμάτευση

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές το 2015, ο κ.Βούτσης παραδέχθηκε ότι έγινε «λάθος εκτίμηση» και «μια ψευδαίσθηση τι πολύ πιο γρήγορα θα τεθούν στο κόκαλο τα ζητήματα στην Ευρώπη».

Συγκεκριμένα τόνισε ότι «προφανώς υπήρχαν εκτιμήσεις που δεν εδράζονταν σε πραγματικά δεδομένα ως προς τον συσχετισμό δυνάμεων. Υπήρχε μία ψευδαίσθηση ότι πολύ πιο γρήγορα θα τεθούν στο κόκαλο τα ζητήματα στην Ευρώπη. Εμείς πιστεύαμε πως τότε θα ερχόντουσαν τα πράγματα για χρέος κ.λπ. πιο γρήγορα. Αυτή η εκτίμηση ήταν λάθος. Και θα μπορούσαμε πιο γρήγορα να πάμε σε συμφωνίες που δεν θα ήταν σε καμία περίπτωση η ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης μέσω του κόλπου της δίμηνης παράτασης, μόλις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί μπροστά σε μία άτακτη χρεοκοπία. Θα έπρεπε από τότε σε ένα πολύ πιο ρεαλιστικό επίπεδο να γίνει προσπάθεια για να διαμορφωθεί ένας συσχετισμός για να επιτευχθεί μία καλύτερη συμφωνία. Αυτά δεν θα τα χαρακτήριζα λάθη. Αυτές οι εκτιμήσεις υπάρχουν ένθεν κακείθεν. Δείτε τον κ. Σαμαρά πως ξέμεινε και με το θέμα της πέμπτης διαπραγμάτευσης και όχι μόνο. Αυτά συμβαίνουν».

Κουμουτσάκος: Αν βασιστούν σε ψήφους της ΧΑ, ουδέν σχόλιο

 
«Αν αισθάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζει εκλογικό νόμο με τη ΧΑ, δεν έχω να σχολιάσω τίποτα. Αυτό δείχνει τα αδιέξοδα του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε.
 
Σύμφωνα με τον Γ. Κουμουτσάκο, ο εκλογικός νόμος που, όπως ακούγεται, θα κατατεθεί από την κυβέρνηση, κάνει πολύ κακό στον τόπο».
 

«Πρέπει να λαμβάνονται ταχείες αποφάσεις»

Σε εποχές κρίσης χρειάζονται αποφάσεις ουσιαστικές που να φέρουν αποτελέσματα. Η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων είναι συνταγή αποτυχιών. Είναι μια λανθασμένη επιλογή αυτή τη στιγμή η χώρα να μπει σε μια κατάσταση πολιτικού κατακερματισμού και ακυβερνησίας. Πρέπει να λαμβάνονται ταχείες αποφάσεις» είπε επισημαίνοντας πως χώρα δεν μπορεί να αντέξει πειράματα ακυβερνησίας.
 
«Η προσφυγή της κυβέρνησης στο τέχνασμα της απλής αναλογικής μοιάζει με πολιτική σωσιβίου. Καταρρέει στις δημοσκοπήσεις, θέλει να πάει αλλού τη συζήτηση από τα σκληρά μέτρα και να ικανοποιήσει ένα ακροατήριο εις βάρος των πραγματικών αναγκών της χώρας που είναι μια στιβαρή κυβέρνηση», είπε ο Γ. Κουμουτσάκος.

ΣΥΡΙΖΑ: Θεμελιωτές του δικομματικού καρτέλ εξουσίας οι της ΝΔ

Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με αιχμηρό τρόπο στα λεγόμενα του Γ. Κουμουτσάκου, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση «αναζητεί σωσίβιο» στην απλή αναλογική. «Εχθροί της κοινωνικής λογοδοσίας» και «θεμελιωτές του δικομματικού καρτέλ εξουσίας», μερικοί από τους χαρακτηρισμούς της Κουμουνδούρου για τη ΝΔ.

Καρφιά Γεννηματά κατά Τσίπρα

 
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι επέλεξε να φέρει τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο τη δεδομένη στιγμή, προκειμένου να αποπροσανατολίσει τους πολίτες
 
Σε δηλώσεις της στον ραδιοφωνικό σταθμό “Real fm”, η Φ. Γεννηματά υποστήριξε ότι η κουβέντα που γίνεται για τον εκλογικό νόμο αυτές τις μέρες έχει στόχο να τραβήξει τα βλέμματα από τις περικοπές των συντάξεων και το ΕΚΑΣ.
 
«Γιατί ανοίγει τώρα τη συζήτηση ο κ. Τσίπρας; Επειδή αντιλαμβάνεται τη φθορά του; Επειδή αντιλαμβάνεται τα δύσκολα; Επειδή θέλει να κάνει αποπροσανατολισμό; Επειδή θέλει να κάνει αντιπερισπασμό; Να μην συζητάει κανείς για το ότι η αριστερή κυβέρνηση κόβει τις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων; Αυτοί που υπόσχονταν την 13η σύνταξη, σήμερα κόβουν το ΕΚΑΣ από χιλιάδες ανθρώπους».
 
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι του πρωθυπουργού. «Αρνούμαι να παίξω αυτό το παιχνίδι και θεωρώ ότι έχουν κάνει πολύ μεγάλο λάθος όσοι έχουν επικεντρωθεί σε αυτή τη συζήτηση».