Συγκεκριμένα, η κ.Μέρκελ τόνισε πως «δεν μπορούμε κάθε χρόνο συζητούμε τα ίδια πράγματα. Οι κανόνες της ευρωζώνης για τη διάσωση και αναδιάρθρωση των τραπεζών αφήνουν αρκετά περιθώρια χειρισμού στα κράτη-μέλη».

Από την πλευρά του ο Ματέο Ρέντσι ανφέρε ότι «γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για τις τράπεζες και το πως θα εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας, σεβόμενοι ταυτόχρονα τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Δεν είμαστε εδώ για να μας κάνει κάποιος τον δάσκαλο».

«Ποτέ δεν ζητήσαμε να αλλάξουμε τους κανόνες. Στην τρέχουσα κατάσταση και εάν υπάρξουν προβλήματα είμαστε ικανοί, σεβόμενοι τους κανόνες, να προστατεύσουμε τα χρήματα των καταθετών» πρόσθεσε  ο Ματέο Ρέντσι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει να «ρίξει» στο τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας κεφάλαια ύψους 40 δισ. ευρώ, προκειμένου να μην καταρρεύσει. Αρκετές ιταλικές τράπεζες έχουν υψηλότατα επίπεδα «κόκκινων» δανείων, ενώ οι μετοχές τους έχουν δεχθεί μεγάλες πιέσεις από την αρχή του έτους. 

Η Γερμανία αντιδράει σε αυτήν την πρόθεση, υποστηρίζοντας τη λύση του bail in  δηλαδή τη διάσωση εκ των έσω με «κούρεμα» των μετόχων και ομολογιούχων και στη συνέχεια αν χρειαστεί και των καταθετών με λογαριασμούς άνω των 100.000 ευρώ.