Η προστασία θα διαρκέσει μέχρι 21 Σεπτεμβρίου και από αυτήν εξαιρέθηκαν οι εραζόμενοι και οι μισθώσεις, όπως είχε συμφωνηθεί. 

Το δικαστήριο αποφάσισε την προστασία της περιουσίας του ομίλου απαγορεύοντας κατασχέσεις από τους πιστωτές. Παράλληλα παγώνει κάθε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του ομίλου, απαγορεύοντας τη διάθεση των ακινήτων και του εξοπλισμού.

Δεκάδες εργαζόμενοι που διεκδικούν τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους και των θέσεων εργασίας, είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στο δικαστήριο όπου συζητήθηκαν οι τέσσερις αιτήσεις του ομίλου.
 

Έντονη ενόχληση Τσίπρα για το Νομικό Συμβούλιο του κράτους


Παράλληλα, κύκλοι του Μαξίμου κάνουν λόγο για εντονότατη ενόχληση προσωπικά του Πρωθυπουργού για τον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Μ. Απέσσο, ο οποίος σήμερα έκανε αρνητική εισήγηση για την αίτηση ένταξης του Μαρινόπουλου στο άρθρο 99.
 
Ενώ ο κ. Απέσσος μέχρι και το πρωί της Παρασκευής, διαβεβαίωνε την κυβέρνηση, ότι η εισήγησή του θα ήταν θετική το Μαξίμου διαπίστωσε ότι η εισήγηση του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου ήταν αρνητική, γεγονός που εξόργισε τον Πρωθυπουργό και τους άμεσους συνεργάτες του οι οποίοι μιλούσαν για πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τη συγκεκριμένη κίνηση.
 

Εργαζόμενοι και Τράπεζες


Παρέμβαση υπέρ των αιτήσεων του ομίλου για χορήγηση προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές άσκησαν-μεταξύ άλλων-οι τράπεζες (Παγκρήτια, Πανγαια κ.α), το Σωματείο Εργαζομένων, το ΙΚΑ  και μεμονωμένες επιχειρήσεις, ενώ παρέμβαση κατά του αιτήματος του ομίλου Μαρινόπουλος άσκησε το ελληνικό δημόσιο. Συγκεκριμένα, όπως υποστήριξαν στο δικαστήριο οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου, το ποσό της οφειλής στο δημόσιο που αναφέρει ο όμιλος στην αίτησή της, δεν είναι ακριβές.

Από την πλευρά τους, τα σωματεία των εργαζομένων άσκησαν παρέμβαση υπέρ των ασφαλιστικών μέτρων, με την προϋπόθεση να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους και να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας.
 
Κατά τη συζήτηση των αιτήσεων οι δικηγόροι επισημαίνουν ότι η εταιρεία και οι εργαζόμενοι έχουν συμφωνήσει να εξαιρεθούν οι τελευταίοι από την χορήγηση της προσωρινής διαταγής, ώστε αν δεν πληρωθούν, να έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε κατάσχεση.
 
Οι νομικοί παραστάτες του Ομίλου δεσμεύθηκαν ότι η εταιρεία θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να εξοφλήσει τις οφειλές προς τους εργαζόμενους και να διασφαλίσει τα δικαιώματά τους. Συνολικά -όπως ειπώθηκε στο δικαστήριο – οι οφειλές της εταιρείας ανέρχονται στο 1 δισ. 324 εκατ. ευρώ.

 

Παρέμβαση του Σκλαβενίτη

 
Σε κείμενο που αναγνώστηκε κατά τη διάρκεια της εκδίκασης αναφέρεται ότι «μετά από τις πρόσφατες καταιγιστικές εξελίξεις, η Ι. & Σ. Σκλαβενίτης ΑΕΕ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ελληνική οικονομία και αγορά, διερευνά τις πιθανότητες συμμετοχής της στις ανοιγείσες από τον όμιλο Μαρινόπουλος, διαδικασίες εξυγίανσης του άρθρου 99, σε συνεργασία πάντοτε με τους πιστωτές και τις δανείστριες τράπεζες».
 
Στην ίδια επιστολή η Ι. & Σ. Σκλαβενίτης τονίζει ότι η τελική συμμετοχή της «εξαρτάται από πλήθος προϋποθέσεων, στις οποίες οπωσδήποτε συμπεριλαμβάνεται η διάμόρφωση αποδεκτής συμφωνίας με τον όμιλο Μαρινόπουλος και τις τράπεζες.
 
Κρίσιμες επίσης προϋποθέσεις είναι η διενέργεια ικανοποιητικού due diligence (οικονομικού, φορολογικού και νομικού), η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και οι τυχόν εξ αυτής απορρέουσες ρυθμίσεις, η διατήρηση των υφιστάμενων λειτουργιών και δικτύου καταστημάτων του ομίλου, αλλά και εν τέλει από λοιπές συνθήκες που είτε θα διαπιστωθούν είτε θα διαμορφωθούν κατά τη χρονική διάρκεια της διαδικασίας εξυγίανσης».

 

Σημεία πώλησης


Ειδικότερα, για το ζήτημα του δικτύου, επισημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχουν τα σημεία πώλησης της Μαρινόπουλος (η εταιρεία οφείλει μισθώματα πολλών μηνών και η διαδικασία εκτελέσεως για τα μισθώματα μπορεί να συνεχιστεί καθώς το άρθρο 99 τα εξαιρεί), καθώς τα σούπερ μάρκετ είναι σημείο κύριου ενδιαφέροντος στη συμφωνία.
 

Συμφωνία στο παρά πέντε

Εντωμεταξύ, συμφωνία με τους εργαζόμενους ανακοίνωσε η διοίκηση του «Μαρινόπουλου» την Πέμπτη.

Αναλυτικά, αποφασίστηκε να εξαιρεθούν ρητά όλες οι απορρέουσες απαιτήσεις που προκύπτουν από σχέσεις εργασίας, με βάση συμφωνία με το «Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις: «ΚΑΡΦΟΥΡ – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, DIA» από το αίτημα υπαγωγής σε διαδικασία εξυγίανσης.