Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ζητεί «γρήγορη σαφήνεια» σχετικά με τα επόμενα βήματα του Brexit σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Wirtschaftswoche.

«Βρισκόμαστε στην αρχή αυτή της μακράς διαδικασίας και αναμένεται να γίνουν πολλά ακόμη» δηλώνει ο Ρέγκλινγκ και προειδοποιεί ότι η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit ενδεχομένως να έχει συνέπειες και στην ίδια την ΕΕ.

Ελεγχόμενες επιπτώσεις, με εξαιρέσεις…

Προς ώρας – διαβεβαιώνει πάντως – οι επιπτώσεις είναι ελεγχόμενες, εκτός από ορισμένες χώρες, όπως η Ιρλανδία, η οποία θα υποστεί σημαντική μείωση των εξαγωγών της.

Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις του Brexit στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο επικεφαλής του ESM διευκρινίζει ότι η μόνη χώρα που τον ανησυχεί είναι η Πορτογαλία, καθώς ο ρυθμός εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων επιβραδύνεται σημαντικά.

«Ενδεχομένως να υπάρξουν κίνδυνοι στην υλοποίηση του προϋπολογισμού, εάν η κυβέρνηση δεν επιλύσει τα προβλήματα του τραπεζικού κλάδου» τονίζει και στιγματίζει τις αποφάσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού και μείωση των ωρών εργασίας.