Όλα τα κόμματα του σλοβακικού κοινοβουλίου συμφωνούν σε ένα πράγμα: πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο δεν θα γίνονται δεκτοί. Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο είχε υποσχεθεί στην προεκλογική του εκστρατεία πως δεν θα ανεχθεί καμία μουσουλμανική κοινότητα στη χώρα. «Το Ισλάμ δεν έχει θέση εδώ» είπε. Η Σλοβακία αναγνώρισε το 2015 το δικαίωμα ασύλου μόνο σε οκτώ πρόσφυγες, με τον Σλοβάκο πρωθυπουργό να επιθυμεί να διατηρηθεί αυτή η πολιτική. 

Οι θέσεις αυτές αντίκεινται στις σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Φίκο δήλωσε την Πέμπτη στη Μπρατισλάβα ότι η Σλοβακία θα αποτελέσει έναν ειλικρινή και αμερόληπτο μεσολαβητή στην Ευρώπη που ταλανίζεται από τις κρίσεις.

Η σλοβακική κυβέρνηση έχει καταθέσει αγωγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ποσόστωση στην κατανομή των αιτούντων άσυλο, όμως ο Σλοβάκος διπλωμάτης στην ΕΕ Πέτερ Γιάβορτσικ είναι σίγουρος ότι θα καταφέρει να επιβάλει μία «θετική ατζέντα» για το προσφυγικό τους επόμενους έξι μήνες. Ο Γιάβορτσικ δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι θα ληφθούν αποφάσεις για την από κοινού προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων και θα ενεργοποιηθεί μία κοινή ευρωπαϊκή ακτοφυλακή.

Στη σκιά του Brexit

«Προετοιμάζαμε την προεδρία τρία ή τέσσερα χρόνια. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως στην προσφυγική κρίση θα ερχόταν να προστεθεί και το Brexit» σχολίασε ο Πέτερ Γιάβορτσικ.

Τον Σεπτέμβριο οι Σλοβάκοι θα διοργανώσουν μία έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των 27 κρατών-μελών χωρίς τη Μεγάλη Βρετανία. Εκεί αναμένεται να συζητηθεί το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε ομοφωνία με τα λεγόμενα κράτη του Βίζεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία και Ουγγαρία) η Σλοβακία αναμένεται να αναλάβει τώρα πρωτοβουλίες: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αλλάξει σε βάθος» σχολίασε ο Ρόμπερτ Φίκο ενώπιον του σλοβακικού κοινοβουλίου πριν από μερικές ημέρες. «Δεν γίνεται να επιμένουμε σε μία προσφυγική πολιτική, την οποία απορρίπτει η πλειοψηφία των πολιτών».

Oι Σλοβάκοι επιθυμούν τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και δρομολόγηση σημαντικών συμφωνιών, όπως η CETA και η ΤΤΙΡ. Το Σύμφωνο Εμπορικής Συνεργασίας (CETA) με τον Καναδά θα υπογραφεί τον Οκτώβριο. Οι διαπραγματεύσεις για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) με τις ΗΠΑ αναμένεται να συνεχιστούν παρά την κριτική που έχει ασκηθεί.

Στο τέλος του χρόνου περιμένει στην ημερήσια διάταξη ένα ακόμη καυτό θέμα, αναφέρει η Deutsche Welle, το αν  θα πρέπει η Κίνα να λάβει το status της οικονομίας της αγοράς σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) ή όχι. Σχετικά με αυτό στα κράτη-μέλη της ΕΕ επικρατεί διάσταση απόψεων.

Πηγή: Deutsche Welle