Το 44ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Έρευνα του Χορού πραγματοποιήθηκε από τις 29 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου με τη συμμετοχή ειδικών από 40 χώρες των πέντε ηπείρων.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε ανακοινώσεις πρωτότυπων ερευνητικών εργασιών με επιστημονική μεθοδολογία, μαθήματα χορού, παραστάσεις χορευτικών σχημάτων, διαλέξεις, προβολές και συζητήσεις, εκθέσεις βιβλίων, δίσκων και ειδών που ενδιαφέρουν τους χορευτές, επισκέψεις σε μουσεία ή σχολές χορού.

«Δικαίωμα όλων»

Χαιρετίζοντας τη διοργάνωση, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου ανέφερε ότι «υπέρτατη «αποστολή του χορού είναι να θεραπεύσει την ψυχή, να φέρει την κάθαρση. Μία πανάρχαια αποστολή που ξεδιπλώνεται με διαφορετικούς τρόπους μέσα στους αιώνες. Παραμένει όμως πάντα τόσο επίκαιρη, τόσο αυθεντική. Ποιό αυθεντικότερο παράδειγμα για τον καταλυτικό ρόλο του από την καίρια θέση του στην αρχαία τραγωδία;».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στον χορό ως την τέχνη εκείνη «που δεν ανήκει σε λίγους, δεν ανήκει σε καμία ελίτ ή κάστα προνομιούχων, αλλά αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα όλων μας».

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Χοροθέατρο «Δόρα Στράτου» και τα τμήματα Αθηνών και Πειραιώς του International Dance Council (CID) σε συνεργασία με την Εκτελεστική Γραμματεία του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID UNESCO.