Ο επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμι ανακοίνωσε ότι ο φάκελος θα διαβιβαστεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο καλείται να αποφασίσει εάν πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη.
 
Δεκτή αναμένεται να κάνει η υπουργός Δικαιοσύνης Λορέτα Λιντς, οποιαδήποτε πρόταση του FBI, όπως δήλωσε. Σύμφωνα με το FBI, η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, παρότι ήταν «εξαιρετικά απρόσεκτη», δεν θα πρέπει να διωχθεί.
 
«Δεν επιβάλλεται η άσκηση ποινικής δίωξης», είπε ο Κόμι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αν και όπως επισήμανε ορισμένα από τα e-mail που έστειλε η Κλίντον χρησιμοποιώντας έναν ιδιωτικό εξυπηρετητή ήταν πράγματι διαβαθμισμένα «απόρρητα».

Συγκεκριμμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του FBI, oκτώ αλυσίδες email περιείχαν πληροφορίες που ήταν «top secret» κατά τη στιγμή που εστάλησαν, 36 αλυσίδες email περιείχαν «secret» πληροφορίες και οκτώ περιείχαν «confidential» (εμπιστευτικές) πληροφορίες που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο διαβάθμισης. Εκτός αυτών περίπου 2 χιλιάδες email ήταν «up-classified» για να γίνουν εμπιστευτικά αλλά δεν ήταν διαβαθμισμένα εκείνη την περίοδο.

 
Σημειώνεται ότι η Κλίντον προσήλθε οικειοθελώς στα γραφεία του FBI στην Ουάσινγκτον το Σάββατο, όπου έδωσε μια κατάθεση διάρκειας τρεισήμισι ωρών.