Σε αιματοκύλισμα  κατέληξε η πορεία διαμαρτυρίας στο πάρκο Belo Garden του Ντάλας, όπου πολίτες εξέφρασαν την αγανάκτησή του για τις δολοφονίες Αφροαμερικανών από αστυνομικούς. 
 
Ένοπλοι, σύμφωνα με την αστυνομία του Ντάλας, είχαν ακροβολιστεί σε σημεία της πόλης περιμένοντας να ξεκινήσει η συγκέντρωση διαμαρτυρίας και να εμφανιστούν οι αστυνομικοί. Τότε ξεκίνησαν να πυροβολούν συντονισμένα και από τα πυρά πέντε αστυνομικοί έπεσαν νεκροί και άλλοι έξι τραυματίστηκαν.
 
Μόλις ακούστηκαν στον αέρα οι πρώτοι πυροβολισμοί επικράτησε πανικός. Οι διαδηλωτές έτρεχαν έντρομοι να προστατευτούν προς κάθε κατεύθυνση, ενώ σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, οι πρώτοι πυροβολισμοί έπεσαν στις 8:45 το βράδυ (τοπική ώρα). «Όλοι άρχισαν να τρέχουν. Χαθήκαμε με τους φίλους μας, καθώς προσπαθήσαμε να κρυφτούμε», δήλωσε ένας 21χρονος αυτόπτης μάρτυρας.
 
Υπό κράτηση τέθηκαν τρεις ύποπτοι ενώ ένας ακόμα άντρας με τον οποίο η αστυνομία βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις αυτοπυροβολήθηκε.

Στην ταυτοποίηση του δράστη της επίθεσης που έχασε τη ζωή του προχώρησαν οι αρχές της αμερικανικής πόλης, με μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι πρόκειται για τον Μίκα Ξαβιέ Τζόνσον, 25 ετών. Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν έφεδρος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Ντάλας, Μάικ Μπράουν, ανακοίνωσε ότι η εκτίμηση της αστυνομίας είναι πως η επίθεση αποτελεί έργο τεσσάρων ανθρώπων ενώ από τους συλληφθέντες η μια είναι γυναίκα και οι άλλοι δύο άνδρες που επέβαιναν σε μια Μερσεντές.
 

Νωρίτερα, η αστυνομία του Ντάλας έδωσε λανθασμένα στη δημοσιότητα τη φωτογραφία ενός εκ των υπόπτων δραστών του μακελειού, ο οποίος παραδόθηκε. Πρόκειται για έναν Αφροαμερικανό που φορά ένα κοντομάνικο μπλουζάκι παραλλαγής και κρατάει καραμπίνα. Σημειώνεται ότι στην πολιτεία του Τέξας, η οπλοκατοχή είναι νόμιμη. Συγγενείς του Αφροαμερικανού, πάντως, τόνισαν ότι παραδόθηκε γιατί δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση, γεγονός που παραδέχθηκε και η ίδια η αστυνομία λίγη ώρα αργότερα.
 

Μία διαδηλώτρια μεταξύ των τραυματιών

 
Η Σετάμια Τέιλορ είναι η μοναδική διαδηλώτρια που τραυματίστηκε στη διάρκεια των πυροβολισμών στο Ντάλας. Σύμφωνα με το Associated Press, η 37χρονη βρισκόταν στη συγκέντρωση μαζί  με τους τέσσερις γιους της, ηλικίας από 12 έως 17 ετών. 
 
Η Τέιλορ, όταν άρχισαν να οι πυροβολισμοί, φέρεται να έπεσε πάνω στους γιους της για να τους προστατεύσει με το σώμα της. Μετά τα γεγονότα και το χάος που ακολούθησε, οι γιοι της Τέιλορ χωρίστηκαν από την μητέρα τους και παραμένουν εγκλωβισμένοι στο κέντρο του Ντάλας.

«Εγκλωβισμένοι» στο κέντρο του Ντάλας
 

Πολλοί από τους συγκεντρωμένους που λάμβαναν μέρος στην ειρηνική διαμαρτυρία, η οποία διακόπηκε από τους πυροβολισμούς παραμένουν στο κέντρο του Ντάλας, καθώς έχουν εγκλωβιστεί, λόγω ακυρώσεων ή καθυστερήσεων στα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, από τις αστυνομικές αρχές, που συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό υπόπτων. 

Ο «ύποπτος» που απελευθερώθηκε κατήγγειλε την αστυνομία

 
Ο Μαρκ Χιουγκς, κατονομάστηκε νωρίτερα ως ύποπτος από τις αστυνομικές αρχές, οι οποίες έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα φωτογραφία του, όπου κρατά όπλο. «Θα μπορούσα να έχω σκοτωθεί», δήλωσε στο CBS μετά την απελευθέρωσή του.
 
Όπως σημείωσε, παραδόθηκε σε αστυνομικό μόλις του είπαν ότι κατονομάστηκε ως ύποπτος. Επίσης, τόνισε ότι τον ανέκριναν επί 30 λεπτά και τον κατηγόρησαν ότι ψεύδεται, σχετικά με τις κινήσεις του. «Το σύστημα προσπαθεί να με πιάσει», ανέφερε.
 
Η αστυνομία του Ντάλας αναγκάστηκε να απολογηθεί σχετικά με τον Χιουγκς, ο οποίος όμως σχολίασε ότι αυτό δεν είναι αρκετό, καθώς ήδη δέχτηκε απειλητικά για τη ζωή του μηνύματα στα σόσιαλ μίντια.


Δεν βρέθηκαν βόμβες μετά από ελέγχους της αστυνομίας

 
Δεν βρέθηκαν βόμβες μετά τις δύο αστυνομικές έρευνες, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. 
 
Ο ύποπτος που φέρεται να αυτοπυροβολήθηκε ισχυριζόταν ότι είχε τοποθετήσει βόμβες στο πάρκινγκ όπου είχε καταφύγει. 

Ομπάμα: «Καμία δικαιολογία για τις αποτρόπαιες δολοφονίες»

Για τεράστια τραγωδία έκανε λόγο ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην πρώτη του αντίδραση στους πυροβολισμούς στο Ντάλας, από τη Βαρσοβία όπου βρίσκεται για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ
«Είμαστε τρομοκρατημένοι από τα γεγονότα», ανέφερε, εκφράζοντας τη στήριξη και τη συμπαράστασή του στις αστυνομικές αρχές του Ντάλας.  Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτές τις επιθέσεις, πρόσθεσε. «Η αστυνομία έχει ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο και στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι αστυνομικοί κάνουν εξαιρετικά τη δουλειά τους», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος.
 
«Αυτοί οι αξιωματούχοι επιβολής της τάξης στοχοποιήθηκαν. Μιλώ εκ μέρους κάθε Αμερικανού όταν λέω ότι νιώθουμε φρίκη και στεκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους και στην αστυνομία του Ντάλας», πρόσθεσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.
 
Παράλληλα, ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε ότι η πρόσβαση σε αυτόματα όπλα καθιστά τις επιθέσεις όπως αυτή, πιο πιθανές. «Γνωρίζουμε ότι άνθρωποι οπλισμένοι με δυνατά όπλα μπορούν να κάνουν τις επιθέσεις ακόμη πιο αιματηρές και τραγικές. Και τις ημέρες που έρχονται θα πρέπει νααναστοχαστούμε επάνω σε αυτό το ζήτημα, ανάμεσα σε άλλα»
 
«Σύμφωνα με την αστυνομία, υπάρχουν πολλοί ύποπτοι. Θα μάθουμε περισσότερα για τα πιθανά κίνητρά τους, όμως ας είμαστε σαφείς ως προς το ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τέτοιου είδους επιθέσεις ή για βία κατά των δυνάμεων ασφαλείας», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.
 
«Οποιοσδήποτε εμπλέκεται σε τέτοιες αποτρόπαιες δολοφονίες έχει πλήρη ευθύνη για τις πράξεις του. Η δικαιοσύνη θα αποδοθεί», πρόσθεσε, για να κλείσει λέγοντας «Ως έθνος, να θυμόμαστε να εκφράζουμε τη βαθιά ευγνωμοσύνη στους άντρες και στις γυναίκες 'με τα μπλε', όχι μόνο σήμερα, αλλά κάθε μέρα».

Γιούνκερ: Οι απειλές για την ασφάλεια λαμβάνουν διαφορετικές μορφές
 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εξέφρασε τα συλληπητήριά του στον αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στη Βαρσοβία, στο πλαίσιο του συνεδρίου του ΝΑΤΟ. 
 
Χαρακτήρισε τραγικά τα γεγονότα στο Ντάλας και πρόσθεσε:
 
«Αυτά τα γεγονότα όπως και άλλα, δείχνουν ότι ζούμε σε έναν κόσμο που αναπτύσσει ραγδαία περισσότερη πολυπλοκότητα και περισσότερη αβεβαιότητα. Οι απειλές για την ασφάλειά μας λαμβάνουν διαφορετικές μορφές και δεν εντοπίζονται μόνο σε ένα μέρος. Πρώτο μας καθήκον είναι να αναδείξουμε τη μοναδικότητα και να επαναβεβαιώσουμε τις αξίες που μοιραζόμαστε. Ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερία, δημοκρατία και τη θεμέλιο λίθο όπου στηρίζονται όλα τα υπόλοιπα, τον κανόνα του νόμου. Φτάνουν στον πυρήνα της Ευρω-Ατλαντικής συμμαχίας, μας κάνουν αυτό που είμαστε και αποτελούν εγγύηση τον τρόπο ζωής μας».
 

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε ο Ντόναλντ Τουσκ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξέφρασε τη λύπη του για τους πυροβολισμούς στο Ντάλας, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μπαράκ Ομπάμα στη Βαρσοβία.