του Γιάννη Μακριδάκη

Τα τελευταία δύο χρόνια οι σφοδρές αντιδράσεις άλλης μερίδας κατοίκων και περιβαλλοντικών οργανώσεων είχαν αποτέλεσμα να σταματήσει το μπάζωμα του υδροβιότοπου αλλά να αρχίσουν οι γκρίνιες, οι κατάρες, οι ύβρεις και οι απειλές για τους συγκεκριμένους “οικολόγους που κάνουν κουμάντο στο χωριό και δεν αφήνουν τον Δήμο να κάνει τον δρόμο”.

 
Όλα αυτά μέχρι χθες, που ασυνείδητοι εμπρηστές έβαλαν φωτιά μέσα στην καρδιά του υδροβιότοπου, με 7 μποφόρ βοριά και τον έκαψαν, όπως και όλη τη γύρω περιοχή, με κίνδυνο να κάψουν ανθρώπους, σπίτια και κτήματα, κατόπιν δε, μέσα στην αναμπουμπούλα και όταν τελείωσε αργά τη νύχτα η πυροσβεστική επιχείρηση, η οποία έλαβε χώρα με πολλά οχήματα και με ελικόπτερο διότι η πυρκαγιά πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, “κάποιοι” έφεραν το γκρέιντερ του δήμου και μπάζωσαν τον υδροβιότοπο στο γνωστό σημείο για να κάνουν ξανά τον συνήθη δρόμο – μνημείον αυθαιρεσίας και νεοελληνικής αναπτύξεως.
 
Η επιχείρηση “μπάζωμα”, η οποία δεν έγινε μέχρι τέλος διότι οι περίοικοι αντέδρασαν αμέσως και το “έργο” σταμάτησε ξανά άδοξα, έλαβε χώρα κατά την στιγμή που ο δήμαρχος και ο υπεύθυνος για την περιοχή αντιδήμαρχος συζητούσαν στην πλατεία του χωριού με τους επονομαζόμενους ” επιχειρηματικούς παράγοντες” του τόπου για τις προοπτικές ανάπτυξης και τα έργα που θα εντάξουν στο Λίντερ… Τραγική ειρωνεία;  Μάλλον όχι ακριβώς…
 
Στην καταγγελία των περιοίκων για το μηχάνημα του Δήμου που μέσα στη μαύρη νύχτα δουλεύει με προβολείς και μπαζώνει τον υδροβιότοπο οι τοπικοί άρχοντες αντέδρασαν αδιάφορα, σαν να τους ήσαν γνωστά και βαρετά όλα αυτά που συνέβαιναν, οι δε επιχειρηματικοί παράγοντες χασκογέλασαν ειρωνικά διότι αυτοί ενδιαφέρονται μόνο για την ανάπτυξη που φέρνει χρήμα στις τσέπες τους και δεν είναι γραφικοί οικολογούντες για να ενδιαφέρονται για υδροβιότοπους. Ταυτόχρονα κάποιοι εκ των παρισταμένων ειδοποίησαν τον χειριστή του μηχανήματος να εξαφανιστεί διότι οι κάτοικοι τον αντελήφθησαν και υπήρξαν ξανά αντιδράσεις.
 
Αυτή δυστυχώς είναι η Ελλάδα. Την εκπορνεύουν κάθε στιγμή και σε κάθε μικρότοπο κάποιοι ασυνείδητοι στους οποίους δόθηκε το δώρο να την κατοικούν αλλά ποτέ δεν εκτίμησαν ούτε αντελήφθησαν τίποτε από τη ζωή και τον τόπο. Την εκποιούν και την τραυματίζουν κάθε μέρα ανόητοι καταστροφείς που όμως αυτοαποκαλούνται και πατριώτες. Την χρεοκόπησαν και την απομύζησαν οι κατά τόπους εσμοί των καθωσπρέπει νοικοκυραίων, των παραγόντων της πολιτικής αγυρτείας και της δήθεν επιχειρηματικής εγκληματικής και ανόητης ανάπτυξης.
 
Χθες, 7 Ιουλίου 2016 σε ένα τόσα δα χωριό της ΒΔ Χίου έλαβε χώρα μαφιόζικη ενέργεια ηλιθίων. Ειλικρινά δεν ξέρω αν είναι πιο επικίνδυνος ένας μαφιόζος ή ένας ηλίθιος. Είδα όμως με τα ίδια μου τα μάτια ότι ένας ηλίθιος μαφιόζος, είναι ύπουλος, θρασύδειλος και πραγματικά τρομακτικός.