«Σε καμία περίπτωση δεν θα εγκαταλείψουμε τον ηγετικό μας ρόλο στην Ευρώπη», διαβεβαίωσε ο Τζόνσον σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι η αποχώρηση από την ΕΕ «δεν σημαίνει αποχώρηση από την Ευρώπη».
 
«Το μήνυμα που θα μεταβιβάσω στους φίλους μας στο συμβούλιο είναι ότι πρέπει να υλοποιήσουμε τη βούληση του λαού και να αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αποχωρούμε από την Ευρώπη», σημείωσε ο Τζόνσον, με αφορμή την μηνιαία σύνοδο των 28 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
 
Αναφερόμενος στην επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, τόνισε πως «συμφώνησε ότι η Βρετανία θα πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει έναν ρόλο», σημείωσε. «Χαίρομαι πολύ που θα συναντήσω τους συναδέλφους μου», πρόσθεσε.
 
Από την πλευρά της η κ. Μογκερίνι δήλωσε ότι είχε μια «καλή ανταλλαγή απόψεων πάνω στα βασικά ζητήματα της ημερήσιας διάταξης» με τον επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, ωστόσο επανέλαβε ότι δεν θα αρχίσει καμία διαπραγμάτευση με τη Βρετανία έως ότου το Λονδίνο γνωστοποιήσει επισήμως στην ΕΕ τη βούλησή του να αποχωρήσει από την ένωση, ενεργοποιώντας το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.