Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου, η ΜΙΤ προχώρησε στην σχετική ενημέρωση προς την ηγεσία του στρατού στις 4 το απόγευμα της Παρασκευής 15 Ιουλίου.
 
Η πληροφορία για σχεδιαζόμενο πραξικόπημα, όπως αναφέρεται, αξιολογήθηκε στο αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου, σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, ο αρχηγός του στρατού ξηράς στρατηγός Σαλίχ Ζεκί Τσολάκ και ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ.
 
Στη συνέχεια το Γενικό Επιτελείο προχώρησε σε λήψη μέτρων και εξέδωσε εντολές για απαγόρευση κίνησης στρατιωτικών οχημάτων, μαχητικών αεροπλάνων και στρατιωτικών ελικοπτέρων και επιστροφή στις βάσεις τους όσων δεν βρίσκονταν ήδη εκεί.
 
Όπως αναφέρεται, ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στρατηγός Χουλουσί Ακάρ εξαναγκάστηκε, μετά από απειλές, να υπογράψει το κείμενο των πραξικοπηματιών που διαβάστηκε στην κρατική τηλεόραση. Ο ίδιος κρατούνταν όμηρος στο αρχηγείο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της απόπειρας του πραξικοπήματος.
 
Όπως επισημαίνει το Γενικό Επιτελείο, η «ποταπή και θλιβερή» απόπειρα των «τρομοκρατών προδοτών» έλαβε την απάντηση που έπρεπε από τους «πραγματικούς γιους» των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, τα «ηρωικά μέλη της αστυνομίας» και την «ηρωική αντίσταση και ευρεία κατανόηση του ευγενούς έθνους».
 
Η απόπειρα πραξικοπήματος εκδηλώθηκε από μια μειοψηφία, που δεν έχει καμία σχέση με την «ευρεία πλειοψηφία, που τιμούν την τουρκική σημαία», τονίζει το Γ.Ε. του τουρκικού στρατού, διαβεβαιώνοντας ότι οι πραξικοπηματίες θα τιμωρηθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο.