Κυβέρνηση με την Νέα Δημοκρατία ή ΚΑΙ με την Νέα Δημοκρατία! Αυτή είναι κατ’ ουσία η πολιτική πρόταση που κατέθεσε ευθέως κατά την διάρκεια της συζήτησης του εκλογικού νόμου στην Βουλή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αν και δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  ‘Οπως σημείωναν άλλωστε στενοί συνεργάτες του «κατέβασε πλατφόρμα» σχετικά με τις μελλούμενες πολιτικές εξελίξεις.

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Ο πρώην υπουργός, έκανε μία τοποθέτηση-  πολιτική παρέμβαση, με δύο σαφέστατους στόχους: Το ξεκαθάρισμα της τήρησης αποστάσεων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για την κατεύθυνση που πρέπει να έχει το κόμμα.

Παρά το γεγονός ότι με εισήγηση του ίδιου προτάθηκε το 2015 η κατάργηση του «μπόνους» των 50 εδρών ο Ευαγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι σήμερα τάσσεται κατά. Εξηγώντας την θέση του είπε πως «προσπαθήσαμε να ανακόψουμε πέρσι τον τυχοδιωκτισμό της κυβέρνησης με την πρόταση νόμου για εκλογικό σύστημα μέσα στην τότε τραγική συγκυρία προκειμένου να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Είχαμε πρόταση και για εκλογικό σύστημα και για κυβερνητικό σχήμα υπό τις τότε έκτακτες συνθήκες. Αποτρέπουμε τώρα με τη στάση μας τον ίδιο πάντα θεσμικό τυχοδιωκτισμό που εμφανίστηκε να παίζει πέρσι με το plan X και το δημοψήφισμα και τώρα με τον εκλογικό νόμο».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν ξεκάθαρος στην πολιτική ουσία της τοποθέτησής ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υφίστανται περιθώρια διακυβέρνησης χωρίς την Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως είπε «αυτό που λέει πολιτικά η κυβέρνηση είναι  ότι με απλή αναλογική  δεν αποκλείεται θεωρητικά μια κυβέρνηση συνεργασίας με το δεύτερο κόμμα και διάφορους ετερόκλητους εταίρους. Υποτίθεται μια κυβέρνηση με κεντροαριστερό πρόσημο, αυτό όμως μαθηματικά δεν προκύπτει. Και κυρίως δεν προκύπτει προγραμματικό πλαίσιο  αξιόπιστο και εφαρμόσιμο».

Στο αντίποδα επισήμανε ότι η χώρα έχει ανάγκη «από στοιχειώδη συναίνεση. Από εθνική ενότητα. Χρειάζεται τη συστράτευση όλων των δημιουργικών κοινωνικών δυνάμεων. Την προγραμματική συνεργασία όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό» σημειώνοντας μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να παίξει τον ρόλο του σε αυτή την κατεύθυνση αφού «η χώρα χρειάζεται εναλλακτική λύση και προοδευτικό μεσαίο χώρο που εγγυάται τη σταθερή πορεία και την ανάκαμψη» προσθέτοντας ότι «θα αντιταχθούμε μετά τις επόμενες εκλογές  σε κάθε ανεύθυνη και μικροκομματική συμπεριφορά που οδηγεί σε πολιτικό αδιέξοδο, σε διπλές εκλογές  και οικονομική  οπισθοχώρηση την πατρίδα».

Επίσης σημείωσε ότι είναι «θεμελιώδες και επείγον καθήκον μας είναι να συσπειρώσουμε την κοινωνία και να ενώσουμε το έθνος γύρω από ένα σχέδιο ανασυγκρότησης που υπερβαίνει το μνημόνιο. Ένα σχέδιο βασισμένο στην αλήθεια που τη λέμε χρόνια τώρα, επί μεγάλα διαστήματα μόνοι μας, με μεγάλο κόστος και τώρα αποδεικνύεται ότι ήταν και είναι μονόδρομος .Η χώρα χρειάζεται ένα σχέδιο ανασυγκρότησης  που μπορεί να φέρει σε πέρας μόνο η έντιμη και αξιόπιστη συνεργασία των πραγματικά  δημοκρατικών δυνάμεων που πιστεύουν πραγματικά στην ισότιμη  ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, τις μεταρρυθμίσεις, τις επενδύσεις, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή.  Βασικό προγραμματικό στοιχείο της συνεργασίας αυτής προφανώς και θα είναι ένας σύγχρονος, δίκαιος και αντιπροσωπευτικός εκλογικός νόμος».