Η ανακοίνωση-καταγγελία έγινε με αφορμή την επικείμενη άφιξη τεσσάρων επιπλέον δελφινιών από το δελφινάριο Särkänniemi της Φινλανδίας στο Αττικό Πάρκο.

Το Särkänniemi έκλεισε τις πόρτες του στις 27 Οκτωβρίου 2015. Ως κύρια αιτία για το κλείσιμο αναφέρεται η μειωμένη συμμετοχή του κοινού και η μείωση των κερδών του, λόγω  αλλαγής στη στάση των πολιτών απέναντι σε αιχμαλωσία των κητωδών.

Το δελφινάριο έχει λάβει προσφορές για την πώληση των δελφινιών, που όμως απέρριψε, δηλώνοντας ότι δεν επιθυμεί να τα πουλήσει, αλλά να βρει μια καλή λύση διαβίωσης για αυτά.

Πέντε θάνατοι δελφινιών 

Το Δίκτυο Dolphinaria-Free Europe (DFE) έχει λάβει επιβεβαίωση από τις Φινλανδικές οργανώσεις ότι οι άδειες CITES που απαιτούνται για τη μεταφορά των δελφινιών από το Särkänniemi έχουν έχουν εγκριθεί.

Ο προορισμός που αναφέρεται στα έγγραφα είναι το δελφινάριο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στην Ελλάδα. Όμως στον χώρο έχουν επιβεβαιωθεί πέντε θάνατοι δελφινιών τα τελευταία χρόνια και συνεπώς δεν μπορεί να θεωρηθεί χώρος καλής διαβίωσης.

«Πράσινο» από το υπουργείο

Επιπλέον, στις 14 Ιουνίου 2016, το υπουργείο Περιβάλλοντος στην Ελλάδα ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους του Αττικού Πάρκου συμπεριλαμβανομένου του δελφιναρίου, έξι ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του, παρά το ότι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος είχε υποσχεθεί να προχωρήσει με νόμο στην απαγόρευση της αιχμαλωσίας κητωδών στη Ελλάδα.

Ο Νόμος 4039/2012, ήδη απαγορεύει κάθε είδους παραστάσεις με ζώα και δεν εξαιρεί τους ζωολογικούς κήπους. Ωστόσο, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες, στην περίπτωση του δελφιναρίου του Αττικού Πάρκου ο νόμος δεν εφαρμόζεται και η πολιτεία δεν έχει κάνει τίποτα για την ανομία.


Αίτημα επιστημόνων, υπόσχεση υπουργών

Το Αττικό Πάρκο έχει επίσης αιτηθεί την εισαγωγή δύο επιπλέον δελφινιών από το Πάρκο Asterix στη Γαλλία. Έτσι αν στα δύο υπάρχοντα δελφίνια του Αττικού Πάρκου προστεθούν δύο από τη Γαλλία και τέσσερα από τη Φιλανδία, ο αριθμός τους θα ανέβει σε οκτώ κάνοντας ακόμη πιο δύσκολα εφαρμόσιμη την απαγόρευση της διατήρησης κητωδών σε αιχμαλωσία στην Ελλάδα, που εκτός από αίτημα επιστημόνων και οργανώσεων ήταν και υπόσχεση δύο υπουργών.

Είναι μάλιστα ειρωνικό το ότι η επιχειρηματική κίνηση αφορά τη μεταφορά των δελφινιών από μία χώρα που θα είναι ελεύθερη πλέον από δελφινάρια, σε μια άλλη που έχει υποσχεθεί να προχωρούσε και αυτή σε παρόμοια κίνηση.

Βάρβαρες πράξεις 

Η βιομηχανία εκμετάλλευσης των κητωδών προσπαθεί, όπως καταγγέλλει το δίκτυο, ενάντια στον Νόμο 4039/2012, να συνεχίσει τη χρήση των ζώων σε ρόλο κλόουν, δίνοντας παραστάσεις για την ψυχαγωγία των επισκεπτών των επιχειρήσεων και να διαιωνίσει την ιδέα ότι η αιχμαλωσία είναι επιτρεπτή.

Τα κητώδη, ως συναισθανόμενα όντα, υποφέρουν όταν δεν ζουν σε φυσιολογικές συνθήκες, επισημαίνει το Dolphinaria-Free. Ο εγκλεισμός των κητωδών, που έχουν υψηλό βαθμό αντίληψης και αυτογνωσίας, σε δελφινάρια-φυλακές, καθώς και η χρήση τους σε παραστάσεις αποτελούν βάρβαρες πράξεις που ισοδυναμούν με ψυχολογικά και σωματικά βασανιστήρια.

Όλα αυτά δεν έχουν σχέση με την περιβαλλοντική εκπαίδευση ή την προστασία των ζώων. Αντίθετα, δημιουργούν την απόλυτα στρεβλή αντίληψη στους ανθρώπους και ειδικά στους νέους, ότι δικαιούμαστε να τα μετατρέπουμε σε πειθήνια και υποτακτικά υποκείμενα της δύναμης του ανθρώπου, προστίθεται στην καταγγελία.

Απαγορευμένες οι παραστάσεις με ζώα

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4039/2012 απαγόρευσε τις παραστάσεις με ζώα σε όλες τις εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των ζωολογικών κήπων, όμως το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο συνέχισε τις παραστάσεις των δελφινιών μετονομάζοντάς τες σε  «εκπαιδευτικές παρουσιάσεις».

Πρόσφατα, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε οδηγία προς τα σχολεία όπου συνιστά «την αποφυγή χώρων στους οποίους βρίσκονται ζώα σε αιχμαλωσία, με σκοπό την εμπορική τους εκμετάλλευση, καθώς αυτό δεν συνάδει με τις γενικές αρχές της εκπαίδευσης».

Δυστυχώς, σημειώνει το δίκτυο Dolphinaria-Free, η πολιτεία δεν έχει επιβάλλει τον νόμο μέχρι σήμερα και προσθέτει:

«Ήρθε η στιγμή να αποδείξει ότι η αδράνεια και αδιαφορία του παρελθόντος δεν θα συνεχιστούν. Το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν μπορεί να συντελεί στη συνέχιση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που βασίζονται στην αιχμαλωσία των ζώων και αψηφούν τους νόμους. Ζητάμε να προχωρήσει με νομοθετική ρύθμιση στην άμεση απαγόρευση της αιχμαλωσίας κητωδών στην Ελλάδα και στο κλείσιμο του δελφιναρίου, όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί ότι θα κάνει».

Σας καλούμε να συνυπογράψετε το ψήφισμα ενάντια στην αιχμαλωσία κητωδών στην Ελλάδα.

Ρεπορτάζ στο Star Channel για την αιχμαλωσία δελφινιών στην Ελλάδα: