Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε αρχικά επί της αρχής. Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων. Κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ απείχε η Χρυσή Αυγή.

Στη συνέχεια υπήρξε ψηφοφορία κατ' άρθρον. Από τους 281 βουλευτές που ψήφισαν, στα άρθρα είπαν:

  • Αρθρο 1 (ψήφος στα 17 έτη): 180 «Ναι», 81 «Όχι», 20 «Παρών»
  • Αρθρο 2 (απλή αναλογική, κατάργηση μπόνους): 179 «Ναι», 83 «Όχι», 19 «Παρών»
  • Αρθρο 3 (πλαφόν 3%): 163 «Ναι», 101 «Όχι», 17 «Παρών»
  • Αρθρο 4 (έναρξη ισχύος του νόμου): 179 «Ναι», 86 «Όχι», 16 «Παρών»
  • Αρθρο 5 (ακροτελεύτιο): 179 «Ναι», 86 «Όχι», 16 «Παρών»

Από τους βουλευτές της πλειοψηφίας ο Γ. Δημαράς, που προέρχεται από τους Οικολόγους Πράσινους, δήλωσε «παρών» στο άρθρο 3. Ο Θ. Θεοχαρόπουλος, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ψήφισε το σύνολο των άρθρων.

Από το Ποτάμι, οι Σπ. Λυκούδης, Σπ. Δανέλλης και Γρ. Ψαριανός δήλωσαν «παρών» στο άρθρο 2. Οι Γ. Αμυράς και Γ. Μαυρωτάς δήλωσαν «παρών» στο άρθρο 1, ενώ ο Αμέτ Ιλχάν «παρών» στα άρθρα 1 και 3. Καταψήφισαν όλα τα άρθρα οι Στ. Θεοδωράκης Κ. Μπαργιώτας και Ι. Φωτήλας.
 

Βούτσης κατά Μητσοτάκη για τη Χρυσή Αυγή


Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι τόνοι ανέβηκαν με αφορμή αναφορά του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία υπονοούσε ότι υπήρξαν «παζάρια» της κυβέρνησης με τη Χρυσή Αυγή για τον εκλογικό νόμο.

Μεταξύ άλλων, ο Κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε δήλωση του προέδρου της Βουλής ότι δεν υπάρχουν ευπρόσκεδεκτες και μη ευπρόσδκετες ψήφοι, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Νίκου Βούτση.


Τσίπρας: Νόμος πέρα από σκοπιμότητες

Ο Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνθηκε της απόφασης για τον εκλογικό νόμο, τονίζοντας πως η κυβέρνηση φέρνει ένα νόμο που είναι πέρα από σκοπιμότητες, ενώ θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τον ισχύοντα νόμο. Όπως τόνισε, το αίτημα για την απλή αναλογική είναι πάγιο αίτημα των προοδευτικών δυνάμεων.

Ο πρωθυπουργός «σήκωσε το γάντι» και απάντησε στις υπόνοιες του Κ. Μητσοτάκη για «χάιδεμα» στη Χρυσή Αυγή. Εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ, υπογραμμίζοντας πως «η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει Μπαλτάκους που συνδιαλέγονται με τη ΧΑ για να κρατηθούν στην εξουσία. Ανοίξαμε συζήτηση για τον εκλογικό, αλλά δεν απευθυνθήκαμε στη ΧΑ. Απευθυνθήκαμε σε όσους έλεγαν πως πρέπει να πάμε σε ένα δικαιότερο εκλογικό σύστημα. Ποτέ δεν μας ενδιέφερε να απευθυνθούμε στο κόμμα των νεοναζί».

Μητσοτάκης: Θέλουν ακυβερνησία για να αποτύχει η χώρα

Μητσοτάκης: Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλησε να παρουσιάσει την πρόταση για απλή αναλογική ως ήττα της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα, που «αφού απέτυχαν, θέλουν ακυβερνησία για να αποτύχει και η χώρα», ενώ εκτίμησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει σε βαριά ήττα στις επόμενες εκλογές.

Παράλληλα, χαρακτήρισε την απλή αναλογική «συνταγή ακυβερνησίας» και επανέλαβε πολλές φορές ότι ο νόμος αυτός δε πρόκειται να ισχύσει. «Απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία, η ΝΔ ήταν υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής, θέλουμε ένα σύστημα που να προάγει την αντιπροσωπευτικότητα αλλά να εξασφαλίζει και την κυβερνησιμότητα. Πότε η ΝΔ δεν άλλαξε τον εκλογικό νόμο για να ικανοποιήσει κομματικά οφέλη».

Κουτσούμπας: Παζάρι αποπροσανατολισμού ο εκλογικός νόμος

Ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε λόγο «παζάρι ανάμεσα στα διάφορα αστικά κόμματα, που δεν αφορά απλώς τις διατάξεις του εκλογικού νόμου, αλλά επεκτείνεται σε μελλοντικές κυβερνητικές συνεργασίες», την ώρα που «μαγειρεύονται» νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Τόνισε πως το ΚΚΕ θα ψηφίσει τις διατάξεις για κατάργηση του μπόνους και την ψήφο στα 17, αλλά και πως θα καταψηφίσει την διάταξη για την διατήρηση του ορίου του 3% για είσοδο στη Βουλή. Τέλος, υπογράμμισε πως το «κλειδί» βρίσκεται «στην οργάνωση της πάλης του λαού μέσα στους τόπους δουλειάς, στο σπάσιμο του φόβου, της μοιρολατρίας, της λογικής των μειωμένων απαιτήσεων. Βρίσκεται στο ορμητικό πέρασμα του ελληνικού λαού πραγματικά στο προσκήνιο, με ισχυροποίηση παντού του ΚΚΕ».

Γεννηματά: Παίζουν με την απλή αναλογική – Φοβούνται την λογική

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, κάλεσε τον Α. Τσίπρα να σταματήσει να βρίσκεται σε παράλληλο σύμπαν και να κατέβει στη γη, ώστε να δει τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η κυβέρνηση.

«Παίζετε με την απλή αναλογική επειδή φοβάστε την απλή λογική που λέει ότι δεν μπορείτε», δήλωσε για τον εκλογικό νόμο και ξεκαθάρισε ότι «δεν θα γίνουμε θηράματα στις παγίδες σας». Επανέλαβε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας πραγματικός διάλογος και χαρακτήρισε τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ «δύο όψεις του ίδιου νομίσματος».

Θεοδωράκης: Παριστάνουν τους προοδευτικούς

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, υποστήριξε πως τα όσα θέλει να φέρει η κυβέρνηση είναι κάθε άλλο παρά προοδευτικά. «Είναι παράξενο πως ένα αριστερό κόμμα ανακάλυψε μετά από τόσους μήνες τη σημασία της προόδου. Είναι προοδευτικό να αφήνουμε χουλιγκάνους να λεηλατούν το δημαρχείο Θεσσαλονίκης; Είναι προοδευτικό να βάζουμε φόρους και να «κυνηγάμε» τους νέους επιστήμονες; Να εκμεταλλεύεσαι το θρησκευτικό αίσθημα των Ελλήνων;».

Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο, έκανε λόγο για ισορροπία τρόμου, καθώς με τα σημερινά δεδομένα δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν συνεργασίες και αν έμπαιναν μικρότερα κόμματα, θα μπορούσαν να εκβιάζουν κάθε τόσο για νέα προσφυγή στις κάλπες.

Κάμμενος: Μονόδρομος η απλή αναλογική

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, υποστήριξε πως η απλή αναλογική είναι μονόδρομος και δίνει το δικαίωμα πραγματικής εκπροσώπησης των πολιτών, ενώ εκτίμησε πως θα μπορέσουν να υπάρξουν συνθέσεις ανάμεσα σε κόμματα με διαφορετική ιδεολογική αφετηρία.

Παράλληλα ζήτησε να μπουν όρια στις θητείες των βουλευτών. «Θα πρέπει να βάλουμε όρια και στη θητεία των βουλευτών. Να μιλήσουμε για την άμεση δημοκρατία και όχι μόνο για τα δημοψηφίσματα. Να φέρουμε και την κατάργηση νόμων με την ψήφο του ελληνικού λαού.