Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “Real News”, ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε πως δεν θα πρέπει όποια νευρικότητα και όξυνση των εσωτερικών αντιφάσεων στη γειτονική χώρα να διαπεράσουν τις διακρατικές σχέσεις και επανέλαβε πως η Ελλάδα δεν θέλει «μια Τουρκία της εκδίκησης της διάσπασης και της αποσταθεροποίησης».

Όσο για τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα απέναντι σε όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία, υπογράμμισε ότι πρέπει «να είμαστε μετρημένοι και προσεκτικοί, νηφάλιοι και ήρεμοι και να φροντίζουμε την ανάπτυξη της φιλίας των δύο λαών» και κάλεσε την κυβέρνηση Ερντογάν να μην επαναφέρει τη θανατική ποινή.

Ερωτηθείς για το τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση με τους 8 τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, υποστήριξε πως αυτό θα το αποφασίσουν οι δικαστές και οι άλλες αρμόδιες αρχές που «ασφαλώς θα συνυπολογίσουν το κατά πόσο οι οκτώ ήταν κομμάτι του πραξικοπήματος».

Όπως ανέφερε, δεν μπορεί να κάνει παραλληλισμό των πραξικοπηματιών με αυτούς που παλεύουν για τα δικαιώματα τους. «Δεν μπορώ να δεχτώ την ύβρη του παραλληλισμού της μάχης όσων παλεύουν για τα δικαιώματά τους, εθνικά, κοινωνικά και δημοκρατικά, με πραξικοπηματίες που ήθελαν να καταργήσουν δικαιώματα της κοινωνίας, οι οποίοι βομβάρδισαν το Κοινοβούλιο, τραυμάτισαν και σκότωσαν διαδηλωτές».