Οι αρχές της Γερμανίας έχουν ταυτοποιήσει τον 27χρονο Σύρο που αρχικά προσπάθησε να ανατιναχτεί στο χώρο που διεξαγόταν το ετήσιο φεστιβάλ της πόλης Ασνχμπαχ στην οποία υπάρχει και αμερικανική βάση. 2.500 περίπου άνθρωποι από τους 40.000 κατοίκους βρισκόταν στον χώρο στον οποίο προσπάθησε να μπει ο δράστης αλλά δεν του επιτράπηκε η είσοδος εξαιτίας του σακιδίου που έφερε.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο Σύρος πρόσφυγας είχε επιχειρήσει και άλλες φορές να αυτοκτονήσει ενώ το αίτημα του για άσυλο δεν είχε γίνε δεκτό πριν από ένα χρόνο. Δεν είναι ακόμα σαφές αν η βόμβα που είχε δημιουργήσει ο δράστης είχε φτιαχτεί για να αυτοκτονήσει ή και για να κάνει κακό σε περισσότερος ανθρώπους. Η ενεργοποίηση του όμως λίγα λεπτά μετά τις 12 το βράδυ εκτός από τη δική του ζωή έχει προκαλέσει τον τραυματισμό ακόμα 12 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 3 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Σε συνέντευξη Τύπου σήμερα το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Χοακίμ Χέρμαν ανέφερε ότι ο δράστης είχε προηγουμένως προσπαθήσει να εισέλθει στο φεστιβάλ της πόλης την ώρα που σε αυτό βρίσκονταν πάνω από 2.000 άνθρωποι. Σύμφωνα με τον Χέρμαν ο Σύρος έφερε σακίδιο πλάτης με βομβιστικό μηχανισμό, αλλά και άλλα μεταλλικά αντικείμενα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν το θάνατο πολλών ανθρώπων.

Σε αντίθεση όμως με τις δηλώσεις του Χέρμαν ο εισαγγελέας της πόλης επέμεινε ότι δεν είναι ακόμα σαφές ποιο ήταν το κίνητρο του δράστη: «Η σύνδεση με του χτυπήματος με το ISIS βασίζεται αποκλειστικά σε υποθέσεις και όχι στοιχεία».

Το χτύπημα έγινε 8 λεπτά μετά τις 10 το βράδυ (τοπική ώρα) στο κέντρο της πόλης. Μετά το χτύπημα το φεστιβάλ ακυρώθηκε και ο χώρος του φεστιβάλ εκκενώθηκε, ενώ η αστυνομία απέκλεισε το κέντρο της πόλης. Στην αρχή πάντως οι υπεύθυνοι της αστυνομίας ανέφεραν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από διαρροή γκαζιού.