Η τράπεζα της Τοσκάνης, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η οποία παρουσιάζει μεγάλο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναμένεται να παρουσιάσει κεφαλαιακό έλλειμμα υπό το δυσμενές σενάριο των πανευρωπαϊκών τεστ αντοχής, τα αποτελέσματα των οποίων θα δημοσιευθούν αργά την Παρασκευή.

Με στόχο να καθησυχάσει τις αγορές, η Ιταλία επιδιώκει να βρει τρόπους στήριξης των τραπεζών της, χωρίς να παραβιάζει τους τραπεζικούς κανόνες της ΕΕ, γεγονός που θα είχε ως συνέπεια να δεχτούν ισχυρό πλήγμα πρώτα οι επενδυτές.

Πώληση των κόκκινων δανείων

Για να συμμορφωθεί με το αίτημα της ΕΚΤ, η τράπεζα υπέβαλε την προηγούμενη εβδομάδα σχέδιο πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ελπίζει να πάρει το πράσινο φως την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το νεοσυσταθέν τραπεζικό ταμείο Atlante, πρόκειται να αγοράσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε τιμή υψηλότερη από αυτή που θα πρόσφεραν επενδυτές ειδικευμένοι στα κόκκινα δάνεια, αλλά πάλι κάτω από την καθαρή λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου, δημιουργώντας έτσι κεφαλαιακό έλλειμμα και αναγκάζοντας την τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου.

«Είναι απλά ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης…Η Ρώμη κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει να χρησιμοποιήσει δημόσιο χρήμα», είπε πηγή κοντά στις διαδικασίες. Η μετοχή της Monte dei Paschi, που έχει υποχωρήσει κατά 76% από τις αρχές του χρόνου, σημείωσε απώλειες 8,4% τη Δευτέρα.