Η Standard & Poor's τονίζει σε έκθεση της πως η επικράτηση της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του Ιουνίου, αυξάνει δραματικά την αβεβαιότητα για την Ένωση, που πλέον δυσκολεύεται να ισορροπήσει σε ένα περιβάλλον οικονομικής στενότητας.

«Το πρόβλημα είναι το εξής: η ΕΕ, όπως είναι δομημένη σήμερα και με τον τρόπου που λειτουργεί, δεν ενσωματώνει μια συνεκτική “συγκέντρωση” των διαφορετικών διαστάσεων της εθνικής κυριαρχίας και σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι βιώσιμη στην τρέχουσα μορφή. Αυτό είναι ευρέως αποδεκτό για τους ηγέτες της Ε.Ε. – και χωρίς αμφιβολία για πολλούς από τους πολίτες της», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P, Πολ Σερντ.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης θεωρεί πως η ΕΕ είναι μη βιώσιμη στην υπάρχουσα μορφή της και προτείνει δύο λύσεις. Η πρώτη είναι να υπάρξει μια πιο ισχυρή μορφή της Ένωσης , στην οποία ορισμένα στοιχεία της εθνικής κυριαρχίας θα παραχωρηθούν στις ευρωπαϊκές αρχές. Η δεύτερη πρόταση είναι να υπάρξει μια πιο χαλαρή μορφή πολιτικής και οικονομικής ομοσπονδίας, στην οποία τα κράτη μέλη θα ανακτήσουν κάποιο μέρος της εθνικής κυριαρχίας.