Από την Αστυνομία σχηματίστηκαν τρεις ξεχωριστές δικογραφίες (όσες ήταν οι καταλήψεις), με ισάριθμες ποινικές διώξεις.

Το πρωί της Τετάρτης, η αστυνομία περικύκλωσε και εισέβαλε σε τρία κτίρια: στο πρώην ορφανοτροφείο «Μέγας Αλέξανδρος» στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη στην Άνω Τούμπα, στο «Μανδαλίδειο» Μέγαρο στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης, στη συμβολή της Λεωφόρου Νίκης με την οδό Βογατσικού, όπως επίσης και σε ένα οκταώροφο κτίριο επί της οδού Καρόλου Ντηλ 34, στο κέντρο της πόλης.

Οι εγκαταστάσεις τελούσαν επί σειρά ετών υπό κατάληψη και από τα τέλη του περασμένου οι καταλήψεις έγιναν με την προοπτική να προσφέρουν στέγη σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Η αστυνομία προχώρησε αρχικά σε 107 προσαγωγές, ενώ τελικά συνελήφθησαν 74 άτομα, εκ των οποίων οι εννέα για την κατάληψη στο Μανδαλίδειο, οι πέντε για το ορφανοτροφείο και 60 για την οκταώροφη οικοδομή. Στη συνέχεια, κάθε ομάδα συλληφθέντων ξεχωριστά, οδηγήθηκε στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπου η εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα για τις καταλήψεις.

Σημειώνεται πως μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται ορισμένοι αλλοδαποί, οι οποίοι ενδεχομένως θα απελαθούν στην περίπτωση που καταδικαστούν από το δικαστήριο. Στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στα Προπύλαια, στις 18:00, και στη Θεσσαλονίκη στο άγαλμα Βενιζέλου στις 19:00.