Ο Μπέρνι Σάντερς που πάλεψε για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ ανακοίνωσε την απόφαση του κατά το πρωινό briefing με τους δημοσιογράφους αναφέροντας ότι «εκλέχθηκε ως ανεξάρτητος και θα επιστρέψω στην θέση μου ως ανεξάρτητος». Ο Σάντερς δεν ήταν μέλος των Δημοκρατικών μέχρι την έναρξη των προκριματικών εκλογών και εκλέγεται σταθερά από το 2007 μέχρι σήμερα ως ανεξάρτητος υποψήφιος στην πολιτεία του Βερμόντ. Είναι ο μακροβιότερος ανεξάρτητος γερουσιαστής στην αμερικανική ιστορία.

Καθ' όλη την διάρκεια της πορείας του ως υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών υποστήριζε ότι η Εθνική Επιτροπή Δημοκρατικών (DNC), ανώτερο όργανο του κόμματος, λειτουργούσε περισσότερο σαν γραφείο υποστήριξης της Χίλαρι Κλίντον παρά εκτελούσε τα καθήκοντά του. Η πρόσφατη διαρροή του Wikileaks που έφερε στο φως της δημοσιότητας και το ThePressProject ως Media Partner παρείχε ξεκάθαρες αποδείξεις ότι ο Σάντερς είχε δίκιο. Στα email της Επιτροπής που διέρρευσαν φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα μέλη της εργάστηκαν όχι μόνο προκειμένου να στηθούν αρνητικά δημοσιεύματα κατά του (σε συνεργασία μάλιστα με μεγάλα ΜΜΕ όπως η Wall Street Journal, το Politico, το MSNBC κ.λπ.) αλλά επιπλέον λειτούργησαν και ως μηχανισμός χρηματικής υποστήριξης της καμπάνιας της Κλίντον για το χρίσμα.

Οι αποκαλύψεις του Wikileaks οδήγησαν στην παραίτηση της επικεφαλής της Επιτροπής Ντέμπι Ουάσερμαν Σουλτς, παλιά φίλη της Χίλαρι Κλίντον και πρόεδρος της καμπάνιας της πριν από 5 χρόνια. Η Κλίντον όχι μόνο δεν καταδίκασε την συστηματική μεροληψία που έδειξε το Δημοκρατικό κόμμα αλλά επιβράβευσε την Σούλτς δίνοντας της την θέση της επίτιμου προέδρου της τρέχουσας καμπάνια της μια ημέρα μόλις μετά την παραίτησή της.

Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές η απόφαση του Σάντερς να φύγει από το δημοκρατικό κόμμα (και να αποφύγει έτσι την περιοδεία για την στήριξη της υποψηφιότητας της Χίλαρι Κλίντον για την προεδρία των ΗΠΑ) μπορεί να αποτελέσει πλεονέκτημα για τον Ντόναλτ Τράμπ, υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων για την θέση. Ωστόσο ο Σάντερς πριν παραιτηθεί φρόντισε να στηρίξει την υποψηφιότητα της Κλίντον ενώ και οι δύο μεγάλες δημοσκοπήσεις που έγιναν στα πλαίσια του Συνεδρίου των Δημοκρατικών δείχνουν ότι το 90% των ψηφοφόρων του Σάντερς θα ψηφίσει την Χίλαρι Κλίντον στις εκλογές του Νοεμβρίου.