του Κώστα Εφήμερου

Ο Γκούφη της Νέας Δημοκρατίας

Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι με υψηλή αυτοεκτίμηση κάνουν περισσότερες γκάφες απ' ότι οι υπόλοιποι. Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι ένας από αυτούς. Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που έφερε σε δύσκολη θέση το κόμμα του με την υπόθεση των Πόθεν Έσχες, η οποία οδήγησε τελικά στην οριστική απαγόρευση ιδιοκτησίας μετοχών στους βουλευτές. Οι ξενοφοβικές του δηλώσεις, η ατάκα «η Ελλάδα θα ήταν τυχερή να έχει περισσότερους Παπασταύρου» και οι αναφορές του στα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας έχουν αναγκάσει πολλούς ανθρώπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τρέχουν και να μη φτάνουν.

Ο Άδωνις -που αποδειγμένα χρησιμοποιεί ψεύτικους λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα για να τον θαυμάζουν- έκανε σήμερα άλλη μια θαυμάσια κίνηση, «αποκαλύπτοντας» ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έπαιρνε μαζί του 54 συνεργάτες για πενταήμερη εκδρομή στην Πάρο με τον λογαριασμό να χρεώνεται στον ελληνικό λαό. Η αλήθεια όμως είναι ότι η αποστολή του Τσίπρα στο νησί θα ολοκληρωθεί αυθημερόν και θα είναι ολιγομελής. Μάλιστα σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του Πρωθυπουργού δεν θα επιβαρυνθεί το ελληνικό δημόσιο αφού η πτήση από και προς την Πάρο είναι χορηγία της εταιρίας Aegean Airlines (γειά σου Αλέξη).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που θέλει να φέρει «νέο ήθος στην συντηρητική παράταξη» και προσπαθεί να αποτάξει από πάνω του την κατηγορία περί νεοφιλελευθερισμού για ποιό λόγο επιμένει να τον κρατάει στην θέση του αντιπροέδρου του κόμματος; Τι είδους συμφωνία έκανε μαζί του κατά την προεκλογική περίοδο για την προεδρεία της Νέας Δημοκρατίας;

Οι όμορφες χορηγίες όμορφα καίγονται

Η σημερινή υπόθεση έχει όμως και ουρά. Το γραφείο του Πρωθυπουργού προκειμένου να επιδείξει σεβασμό στον πόνο του έλληνα φορολογούμενου ανακοίνωσε ότι το ταξίδι στην Πάρο δεν θα επιβαρύνει τον εθνικό προϋπολογισμό αφού γίνεται με χορηγία της Aegean Airlines. Αυτό δημιουργεί άμεσα ένα ηθικό ζήτημα: Για ποιο λόγο η Aegean δωρίζει πτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση; Και κυρίως πως τις αποδέχεται μια κυβέρνηση της αριστεράς;

Οι πολυεθνικές εταιρίες όταν χορηγούν «επενδύουν» στη χορηγία τους. Έτσι για παράδειγμα η χορηγία σε μια ομάδα ποδοσφαίρου έχει ως αντάλλαγμα την χρήση του brand της ομάδας στις διαφημίσεις της εταιρίας και την ενσωμάτωση του λογότυπού της στις εμφανίσεις των παιχτών.

Στη χώρα μας όμως η έννοια της «χορηγίας» έχει βρει και μια ακόμη ερμηνεία: Όπως έχει αποδειχτεί η Siemens πριν μερικά χρόνια έκανε χορηγίες (γεια σου Κυριάκο) σε πολιτικούς -όχι μόνο από την Ελλάδα- προκειμένου να εξασφαλίζει δημόσια έργα.

Επειδή λοιπόν το πιθανότερο είναι το πρωθυπουργικό γραφείο να μην γνωστοποιούσε την προσφορά της Aegean αν δεν είχε προηγηθεί η καταγγελία του Γκούφη και επειδή θα ήταν μάλλον περίεργο η πρωθυπουργική αποστολή να κατέβαινε στην Πάρο με μπλούζες που θα έφεραν το λογότυπο της αεροπορικής εταιρίας εύλογα μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί για ποιο λόγο η Aegean προσφέρει ταξίδια στον Τσίπρα και τι θα ήθελε να κερδίσει από αυτό.

Έτσι απλά θέτω εδώ το ερώτημα και θα έρθει η ώρα να δούμε αν γίνεται να απαντηθεί.

Υ.Γ. Θυμήθηκα τώρα και τη χορηγία καυσίμων από τον Βαρδινογιάννη στον ελληνικό στρατό για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου του 2013 όταν υπουργός Άμυνας ήταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Τότε νομίζαμε ότι δεν θα τα ξαναζήσουμε αυτά.