Η παρατήρηση του τίτλου είναι σημειολογική εμφανώς. Ίσως γι αυτόν ακριβώς τον λόγο μπορεί να γίνει καλός οδηγός προς την ουσία όσων συζητούνται στην εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και κόμματα.

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Πίσω από τα δυσθεώρητα νούμερα του δανεισμού των καναλιών από τις τράπεζες, τις «εμπράγματες εγγυήσεις», τις offshore, τις περίπλοκες τριγωνικές συναλλαγές και τα «παγωμένα» επιτόκια που αποκαλύπτονται, ξεχωρίζει ένα πράγμα: Η ευθεία απαίτηση των ιδιοκτητών των Μέσων Ενημέρωσης να τους στηρίζει το σύστημα που στηρίζουν. Τότε έχουμε μία από τις σπάνιες στιγμές, που το αποκαλούν με το πραγματικό του όνομα: Καπιταλιστική Οικονομία.

O Φώτης Μπόμπολας, επικεφαλής της Πήγασος και μεγαλομέτοχος του MEGA όταν του ζητήθηκε να εξηγήσει τον πακτωλό των τραπεζικών δανείων έκανε ακριβώς αυτό. Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα:

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: «Δηλαδή, εσείς δεν αισθανθήκατε κάποια στιγμή ότι βάζοντας υπογραφή σε τόσα δάνεια –να το πω λαϊκά, όπως το λέει ο κόσμος- μπορεί και να μπείτε φυλακή κάποια μέρα»
ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): «Με τις τράπεζες στον καπιταλισμό οι εταιρείες λειτουργούν με ίδια κεφάλαια και με ξένα κεφάλαια. Δηλαδή, είναι μια πρακτική που συμβαίνει παντού, δηλαδή το να δανείζονται οι εταιρείες για να μπορούν να προχωρήσουν.»

Το ίδιο και ο Γιάννης Αλαφούζος, ιδιοκτήτης του ΣΚΑΙ, ήταν ξεκάθαρος όταν ρωτήθηκε για τον συνεχή δανεισμό του από το χρηματοπιστωτικό σύστημα:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): «Εγώ δεν μπορώ να κρίνω αν (σ.σ η Τράπεζα) ορθώς το έδωσε ή όχι, πάντως μου το έδωσε και το αποπλήρωσα. Νομίζω ότι αυτό αποδεικνύει ότι έκανε καλά η τράπεζα, γιατί κέρδισε από αυτό, δεν έχασε η τράπεζα. Αυτή είναι η δουλειά της. Οι τράπεζες δανείζουν, τουλάχιστον στις καπιταλιστικές δημοκρατίες».

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα ίδια θα έλεγε –ίσως με διαφορετική διατύπωση- και ο Σταύρος Ψυχάρης αν είχε τελικά καταθέσει στην επιτροπή, όπως και ότι παρόμοιες απόψεις θα εκφράσει και ο Δημήτρης Κοντομηνάς που εξετάζεται σήμερα.

Αντιλήψεις που συμπίπτουν και με όσα είχε τονίσει πριν λίγο καιρό, στην ίδια επιτροπή, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης: «Αυτό που ενδιαφέρει την τράπεζα είναι να δανειοδοτήσει επιχειρήσεις και επιχειρηματίες υψηλού βεληνεκούς, επιχειρήσεις οι οποίες γεννούν χρηματοροές τέτοιες που θα επιτρέψουν την αποπληρωμή των δανείων. Δεν είναι θέσφατο σε καμία περίπτωση η λήψη εξασφαλίσεων. Επιδιώκεται κατά περίπτωση, αλλά δεν είναι απαράβατο μέρος της πιστωτικής πολιτικής όχι μόνο αυτού του ιδρύματος, αλλά οποιουδήποτε τραπεζικού ιδρύματος στην Ευρώπη».

Να σημειώσουμε ότι κανένας από τους δύο μιντιάρχες, δεν αρνήθηκε τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους στην όλη υπόθεση και την θέσπιση κανόνων. Κανείς δεν ζήτησε καπιταλισμό χωρίς κανόνες.

Τουναντίον ο Φώτης Μπόμπολας τόνισε πως «η αγορά καθορίζει τι συμβαίνει. Το κράτος βάζει τους κανόνες. Τους κανόνες τους βάζει το κράτος και από εκεί και πέρα έρχεται η αγορά να ρυθμίσει με πραγματικά στοιχεία το τι θα γίνει».
Αντίστοιχα ο Γιάννης Αλαφούζος αναφερόμενος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες σημείωσε ότι «είναι μια νόμιμη προσπάθεια που την αποφάσισε η ελληνική Βουλή και αυτοί είναι οι κανόνες τους οποίους ακολουθούμε».

Αν μη τι άλλο, τούτα όλα είναι μία καλή αφορμή για σκέψη. Κυρίως για το αν αυτό που χρειάζεται είναι να βάλουμε στο σύστημα κανόνες ή να γλυτώσουμε από τους κανόνες του συστήματος…
 
Υποσημείωση: Για να σας …μπερδέψω λίγο, παραθέτω και αυτή την δήλωση του Φώτη Μπόμπολα στην Εξεταστική: «Πέρα από επιχειρηματίες είμαστε και εργαζόμενοι. Εγώ, διευθύνω την  εταιρία μου, πηγαίνω κάθε μέρα εκεί»…