Η οικογένεια Σκλαβενίτη έχει ζητήσει από τις τράπεζες χρηματοδότηση άνω των 300 εκατ. ευρώ ως απαραίτητο συστατικό της «συνταγής» για την ανάταξη του Μαρινόπουλου.

Σχεδόν το σύνολο του ποσού θα πάει για τη μερική αποπληρωμή των οφειλών προς τους προμηθευτές, ώστε οι τελευταίοι να αρχίσουν εκ νέου να τροφοδοτούν με προϊόντα τα ράφια της Μαρινόπουλος. Οι τράπεζες στην αρχή ήταν διστακτικές, καθώς τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, όταν έγιναν γνωστά τα προβλήματα του ομίλου, χρηματοδότησαν την οικογένεια Μαρινόπουλου αλλά απεδείχθη ότι έβαζαν λεφτά στον πίθο των Δαναΐδων. Τελικά επείσθησαν ότι η επιχείρηση διάσωσης χρειάζεται φρέσκο χρήμα, αλλά τώρα η διαπραγμάτευση έχει κολλήσει στους όρους της δανειοδότησης.

Ορισμένοι τραπεζίτες επέμεναν να ακολουθηθεί και στην περίπτωση της Μαρινόπουλος το μοντέλο σωτηρίας του Βερόπουλου από τον όμιλο Μετρό. Δηλαδή μόνο με αναδιάρθρωση δανείων, όχι «κούρεμα» στους προμηθευτές που είναι έτσι κι αλλιώς πελάτες των τραπεζών, και ίδια συμμετοχή του επενδυτή.Τα μεγέθη όμως δεν είναι τα ίδια.

Σε στάση αναμονής και η κυβέρνηση

Υπό την προϋπόθεση ότι εντός της εβδομάδας βγει “λευκός καπνός” από τις διαπραγματεύσεις, το επόμενο βήμα είναι να συνταχθεί το συμφωνητικό με βάση το 106Β του πτωχευτικού κώδικα, να περάσει το θέμα από τα διοικητικά συμβούλια των εμπλεκομένων μερών και από τις γενικές τους συνελεύσεις, προκειμένου να προχωρήσει η όλη διαδικασία.

Εκτός από την αγορά, το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος φαίνεται να αναμένει και η Κυβέρνηση προκειμένου να αναζητήσει λύση στο ζήτημα των απλήρωτων προμηθευτών της Μαρινόπουλος, κάτι που επιβεβαιώνει και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης. 

Ωστόσο, την ίδια ώρα η κυβέρνηση μελετά εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση που ναυαγήσει το deal, καθώς γνωρίζει πως δεν μπορεί να «σηκώσει» τον κοινωνικό αντίκτυπο ενδεχόμενης χρεοκοπίας του Μαρινόπουλου.

Στο πλαίσιο αυτό στελέχη ταξιδεύουν εκτός χώρας και ήδη έχουν προσεγγίσει ξένους λιανεμπόρους για να τους πείσουν να επενδύσουν στον Μαρινόπουλο.