Ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι «Πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να μηνύσει τη Γερμανία για τα 296 δισεκατομμύρια ευρώ που της χρωστάει» και αναφέρει μεταξύ άλλων «Μετά από δυόμισι χρόνια, η ελληνική κοινοβουλευτική επιτροπή, υπέβαλε μια έκθεση στην οποία τεκμηριώνονται νομικά οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα» παρουσιάζοντας στην ουσία έναν οδικό χάρτη αποζημίωσης. 

Αν και δεν περιγράφεται στην έκθεση αλλά σε μια αδημοσίευτη νομική προσθήκη, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, το πρώτο βήμα για την Αθήνα θα πρέπει να είναι να απευθύνει μια ρηματική διακοίνωση δηλαδή μια ανυπόγραφη διπλωματική επικοινωνία στο Βερολίνο ζητώντας την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση του ζητήματος των αποζημιώσεων. Αν η διπλωματία αποτύχει, η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένδικα μέσα που περιλαμβάνουν την προσφυγή στο Δικαστήριο που προβλέπεται από τη Συμφωνία του Λονδίνου το 1953 για το γερμανικό εξωτερικό χρέος και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Εκτός της διπλωματικής οδού, υπάρχει και η νομική οδός, υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, με επισήμανση ότι η διευθέτηση θα ήταν «η καλύτερη βάση για ειλικρινή και ήρεμη σχέση ανάμεσα στους Γερμανούς και τους Έλληνες».

Συνεχίζοντας ο συντάκτης του Spiegel αναφέρει πως και τα ελληνικά δικαστήρια θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την επιστροφή του αναγκαστικού δανείου, παρά το δόγμα κρατικής ασυλίας. «Το δόγμα θα μπορούσε να παρακαμφθεί, σύμφωνα με την έκθεση, με τον ισχυρισμό ότι το δάνειο δεν ήταν μια πράξη της κυβέρνησης (acta jure imperii), αλλά μια εμπορική του δραστηριότητα του κράτους (acta jure gestionis)».

Επίσης αναφέρεται ότι «η καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων είναι νόμιμη και ηθική επιταγή», ενώ ο συντάκτης συμπληρώνει πως αν η κυβέρνηση Τσίπρα δεν κινηθεί προς την κατεύθυνση της διεκδίκησης, θα έχει σίγουρα σημαντικό πολιτικό κόστος. 

Πηγή: Spiegel