Ομαλά συνεχίζεται η διαδικασία της δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στην Καλλιθέα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ – ΜΠΕ. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές διέψευσαν τις «πληροφορίες» που κυκλοφορούν διάφοροι και τονίζουν ότι ουδείς έξω από τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας γνωρίζει το οτιδήποτε για την εξέλιξη της διαδικασίας μέχρι στιγμής και όποια ονόματα κυκλοφορούν από χθες για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. 

Η δημοπράτηση της τρίτης τηλεοπτικής άδειας κατά πληροφορίες ξεκίνησε σήμερα νωρίς το πρωί και αμέσως θα ακολουθήσει η δημοπράτηση της τέταρτης και τελευταίας άδειας. Ετσι εκτιμάται ότι ο διαγωνισμός, αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο στη διαδικασία θρίλερ, θα ολοκληρωθεί εντός της ημέρας.

Νωρίτερα, δικαστικός επιμελητής θυροκόλλησε ασφαλιστικά μέτρα εκ μέρους του STAR και του ALPHA κατά των Ιβάν Σαββίδη και ομίλου Καλογρίτσα, ενώ αντίστοιχοι φάκελοι θυροκολλήθηκαν εκ μέρους και άλλων υποψηφίων, ΑΝΤ1 και ΣΚΑΙ.

Τι προβλέπεται μετά την κατακύρωση των αδειών
 

Σύμφωνα με την Αυγή τα επόμενα βήματα όπως προβλέπονται απο το νόμο Παππά και την προκήρυξη είναι τα εξής:
  • Μετά την ανακοίνωση των υπερθεματιστών γιατι τις τέσσερις άδειες και σε προθεσμία πέντε ημερών πραγματοποιείται έλεγχος πόθεν έσχες των κεφαλαίων των επιχειρηματιών που θα επενδυθούν για την αγορά της άδειας.
  • Όσοι έχουν εξασφαλίσει άδεια θα πρέπει να καταβάλουν το 1/3 του συνολικού τιμήματος εντός 15 ημερών. Το επόμενο 1/3 θα πρέπει να καταβληθεί εντός εξαμήνου και το τελευταίο 1/3 στη συνέχεια, εντός 12μηνου. Εντός 15 ημερών κατακυρώνονται οι τέσσερις υπερθεματιστές της δημοπρασίας.
  • Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών αναμένεται να εκδοθεί περί τα μέσα Οκτωβρίου. Το ΣτΕ θα εξετάσει την ουσία των προσφυγών των σταθμών κατά της αδειοδότησης και τη συνταγματικότητα του νόμου
  • Σε διάστημα 90 ημερών από την κατακύρωση των αδειών στους υπερθεματιστές, οι σταθμοί που δεν πήραν άδεια πρέπει να σταματήσουν να εκπέμπουν. Αυτό τοποθετείται γύρω στις αρχές με μέσα Δεκεμβρίου. Η Digea δεν έχει δικαίωμα να μεταδίδει πρόγραμμα μη αδειοδοτημένων τηλεοπτικών σταθμών
  • Εντός του 2016, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Νίκου Παππά θα ξεκινήσει η προκήρυξη του κύκλου των περιφερειακών αδειών

Η χθεσινή ημέρα 

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί για το κτίριο καθώς έχει σφραγιστεί από το απόγευμα της Δευτέρας και δεν επιτρέπεται η είσοδος σε κανέναν που δεν σχετίζεται με τη διενέργεια του διαγωνισμού. Εξονυχιστικός ο έλεγχος κατά τη διαδικασία εισόδου των εκπροσώπων.

Ισχυρή ομάδα αστυνομικών επιτηρούν περιμετρικά, ενώ ουδείς διερχόμενος μπορεί να σταθμεύσει σε κοντινή ακτίνα. Υπενθυμίζεται ότι κανένας -πλην των υποψηφίων- δεν θα έχει πρόσβαση στο κτίριο της Γραμματείας, για όσο διάστημα διαρκέσει η διαγωνιστική διαδικασία.

Πριν τις 8:30 το πρωί έφτασαν στο κτήριο της ΓΓΕΕ οι εκπρόσωποι των υποψηφίων, καθώς και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος. Ο Ν. Παππάς δήλωσε πως η διαδικασία ξεκίνησε κανονικά, όπως έχει οριστεί, ενώ ο κ. Κρέτσος ανέφερε πως ενημέρωση «θα υπάρξει όταν πρέπει, βάσει του κανονισμού».

Από τους πρώτους, που έφθασαν, ήταν οι εκπρόσωποι του τηλεοπτικού σταθμού ANT1 ενώ ακολούθησαν εκείνοι του STAR. Αυτοπροσώπως προσήλθε στα γραφεία της ΓΓΕΕ ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος διεκδικεί μία από τις τέσσερις δημοπρατούμενες άδειες, καθώς και ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης.
 
Στη διαδικασία συμμετέχουν ως εκπρόσωποι των υποψηφίων και οι: Δημήτρης Φουρλεμάδης (ALPHA), Κώστας Κιμπουρόπουλος (ΣΚΑΪ), Πάνος Κυριακόπουλος (Ανεξάρτητος Πάροχος Τηλεοπτικού Περιχομένου), Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, Στρατής Λιαρέλης και Θοδωρής Κυριακού (ΑΝΤ1), Κάρολος Αλκαλάι (STAR).

 
Ο Δημήτρης Φουρλεμάδης από τον ALPHA, σε δήλωσή του στην κάμερα είπε ότι δεν θα έπρεπε να γίνει δεκτή η εγγυητική του κ. Καλογρίτσα:  «Είμαι αισιόδοξος, η διαδικασία είναι πρωτόγνωρη και είναι και ταπεινωτική γιατί οι συνθήκες δεν είναι καλές». 

 
«Πάμε να πληρώσουμε λύτρα για να συνεχίσουν τα κανάλια να λειτουργούν όπως πρέπει σε μία σύγχρονη Δημοκρατία. Αυτά τα Λύτρα πάμε να διαπραγματευτούμε σήμερα» δήλωσε ο Κώστας Κιμπουρόπουλος (ΣΚΑΪ).
Αναφερόμενος στις συνθήκες υπό τις οποίες θα λάβει χώρα η διαδικασία, ο κ. Κιμπουρόπουλος τόνισε πως δεν αισθάνεται ταπεινωμένος -όχι λόγω των συνθηκών- αλλά επειδή έχει την ευκαιρία να υπερασπιστεί για μία ακόμη φορά τη συντεταγμένη λειτουργία του Κράτους, την αρχή της πολυφωνίας στην ενημέρωση, τις θέσεις εργασίας που αφορούν το μέλλον ανθρώπων και οικογενειών.
 
Όπως πρόσθεσε, το «μπούλινγκ» της κυβέρνησης εναντίον των μέσων ενημέρωσης έχει αρχίσει προ πολλού και έκανε λόγο για «ντελίριο προεξόφλησης αποτελεσμάτων» στον διαγωνισμό από κυβερνητικά στελέχη όπως η Όλγα Γεροβασίλη.
 
Ο Ιβάν Σαββίδης σε δηλώσεις του σημείωσε ότι η διαδικασία δεν είναι κατανοητή, έχει κρυφά σημεία και ότι θα μπορούσε να γίνει μια ανοικτή δημοπρασία. «Η κυβέρνηση ορίζει τους κανόνες και εμείς ακολουθούμε» σημείωσε.
 

8 τελικά οι υποψήφιοι, εκτός το «Ε»

 
Υπενθυμίζεται ότι εκτός διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες τέθηκε η Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε. (E RADIO-TV), καθώς δεν πληρούσε τις απαιτούμενες από τον νόμο προυποθέσεις, σύμφωνα με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσου. 
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΓΕΕ, η εγγυητική επιστολή δεν γίνεται αποδεκτή επειδή έχει συνταχθεί κατά το πρότυπο ΜΤ 799, έχει διάρκεια ισχύος τριάντα έξι ημέρες και είναι μεταβιβάσιμη, ενώ η υπ’αρ. 1/2016 προκήρυξη του υπουργού Επικρατείας (Παράρτημα ΙΙ) ορίζει ότι αυτή πρέπει να συνταχθεί κατά το πρότυπο ΜΤ 760, να έχει διάρκεια ισχύος τριακόσιες εξήντα πέντε ημέρες και να μην είναι μεταβιβάσιμη.
 
Με αυτά τα πραγματικά και νομικά δεδομένα στη δημοπρασία της 30/8/2016 για τη χορήγηση τεσσάρων αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition), συμμετέχουν οι εξής υποψήφιοι:
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ):
  • ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.)
  • ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
  • DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED
  • ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)
  • ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)
  • ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP)
  • ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.).