«Θα είναι πιθανόν ένα θέμα για την περίοδο μετά τον Ερντογάν», δήλωσε ο Γκίντερ Έτινγκερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα. «Με δεδομένη την κατάσταση που ισχύει σήμερα, η ένταξη δεν είναι ρεαλιστική έως και την επόμενη δεκαετία», είπε.
 
Την Κυριακή ο γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε πως δεν βλέπει η Τουρκία να γίνεται μέλος της ΕΕ στη διάρκεια της πολιτικής σταδιοδρομίας του, σημειώνοντας πως η Ένωση δεν θα είναι σε θέση να δεχθεί την Τουρκία ακόμη και αν η Άγκυρα εκπλήρωνε αύριο όλες τις προϋποθέσεις για την ένταξή της.
 
Ο Επίτροπος εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για το ενδεχόμενο μιας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, λέγοντας ότι δεν θα στοιχημάτιζε πολλά υπέρ του Brexit.
 
«Ξεκινάμε από την αρχή ότι η ψήφος των πολιτών είναι πολιτικά δεσμευτική για τη βρετανική κυβέρνηση», δήλωσε ο συντηρητικός πολιτικός στη γερμανική εφημερίδα. «Αλλά είναι πιθανόν η κοινή γνώμη να αλλάξει αν η οικονομική κατάσταση επιδεινωθεί μετά το Brexit», είπε.
 
«Σε κάθε περίπτωση, δεν θα στοιχημάτιζα πολλά υπέρ ενός Brexit», δήλωσε. Σύμφωνα με τον Έτινγκερ, όσο περισσότερο η Βρετανία περιμένει προτού ξεκινήσει τη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ, τόσο «η οικονομική και πολιτική κατάσταση θα γίνεται πιο αβέβαιη».