Οι αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ  τονίζουν πως η φορολογική συμφωνία που έκλεισε η εταιρεία με την Ιρλανδία ουσιαστικά σημαίνει πως ο εταιρικός φόρος επί των ευρωπαϊκών κερδών της κυμαίνονταν από 0,005% ως 1%.
 
Ωστόσο το ποσό των απλήρωτων φόρων της Apple στην Ιρλανδία θα μπορούσε να μειωθεί, σημειώνει η Επιτροπή, αν άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, διατάξουν την εταιρεία να πληρώσει περισσότερους φόρους.
 
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αποστείλει προειδοποίηση προς την Κομισιόν τονίζοντας ότι σκοπεύει να εξετάσει το ενδεχόμενο να προβεί σε αντίποινα εάν οι Βρυξέλλες προχωρήσουν με τα σχέδιά τους να απαιτήσουν δισ. δολάρια για φοροδιαφυγή, από αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες.
 
Η κυβέρνηση Ομπάμα ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές έρευνες στην υποτιθέμενη υπόθεση φοροδιαφυγής από αμερικανικές επιχειρήσεις, θα μπορούσαν να «δημιουργήσουν ένα ατυχές διεθνές δεδικασμένο στην φορολογική πολιτική».
 
Σε κείμενο, το οποίο συντάχθηκε μετά από εντολή του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιου, οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι οι Βρυξέλλες υπερβαίνουν των αρμοδιοτήτων τους και εξελίσσονται σε «υπερεθνική φορολογική αρχή».