Ο Φρόμαν έχει δρομολογήσει ταξίδι στην Ευρώπη στα μέσα Σεπτεμβρίου, σε μια προσπάθεια να πιέσει για την επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ, μολονότι αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν τις τελευταίες ημέρες ότι οι συνομιλίες έχουν «βαλτώσει» ή πρέπει να σταματήσουν. 

Αρκετές επιφυλάξεις για την εν λόγω συμφωνία έχει διατυπώσει η γαλλική προεδρία.

«Αναμένω πως όταν μεταβεί στην Ευρώπη στα μέσα Σεπτεμβρίου, θα έχει ουσιαστικές συνομιλίες και ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να κάνει κάποια πρόοδο» είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος «ανυπομονεί να συνεχίσει τη δουλειά του όταν θα συναντηθεί με την Ευρωπαία Επίτροπο Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ εντός των επόμενων εβδομάδων«, είπε από την πλευρά του ο Μακάβανο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι το Παρίσι δεν θέλει να «καλλιεργήσει την αυταπάτη της επίτευξης μιας συμφωνίας πριν από το τέλος του έτους» και της λήξης της θητείας του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Λίγο νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Ματιάς Φεκλ είπε ότι το Παρίσι θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις κρίνοντας ότι «οι Αμερικανοί δεν δίνουν τίποτα και ότι με αυτόν τον τρόπο δεν γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ συμμάχων».

Παρόμοιες ήταν και οι δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επισημαίνοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν θέλει να συμβιβαστεί με τις Βρυξέλλες και ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, στις 8 Νοεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο