Μείωση προκύπτει ακόμη κι αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή (-1,4%, ή 119 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο).
 
«Εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων που μαστίζουν τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις (έλλειψη ρευστότητας, capital controls, υψηλές οφειλές του Δημοσίου προς Ιδιώτες, καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου, “κόκκινα” δάνεια, υπερφορολόγηση), οι δυνατότητες των Ελλήνων εξαγωγέων να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας περιορίζονται αισθητά», υπογραμμίζει η πρόεδρος του ΠΣΕ.
 
Η μείωση, οφείλεται στην σημαντική πτώση των εξαγωγών καυσίμων (κατά -24,1%) ενώ σημαντικά μειωμένες εμφανίζονται και οι εξαγωγές πρώτων υλών (-14,5%) ενώ οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων που αποτελούν πλέον το 46,5% των συνολικών εξαγωγών, υφίστανται πιέσεις (-2,1%). Στην αντίθετη κατεύθυνση, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων εμφανίζονται σημαντικά αυξημένες κατά 6% και ξεχωρίζουν οι επιδόσεις προϊόντων όπως τα τυριά, τα πορτοκάλια και τα καπνά που αναρριχήθηκαν (όπως και τα τσιμέντα), στις θέσεις της κατάταξης, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
 
Στη λίστα των 100 κυριότερων εξαγόμενων προϊόντων της χώρας μπήκαν για πρώτη φορά οι ζωγραφικοί πίνακες, το σκληρό σιτάρι, τα μανταρίνια, οι μονάδες μνήμης, τα βιβλία-έντυπα και τα παγωτά.
 
Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι η Ιταλία παραμένει ο σημαντικότερος προορισμός των ελληνικών εξαγωγών και η Γερμανία στη δεύτερη.