Με επιστολή του, που εστάλη την Κυριακή, ο Γιούνκερ ενημέρωσε την Ευρωπαία Διαμεσολαβητή Emily O’Reilly πως έχει ζητήσει από τον Μπαρόζο «να προσκομίσει διευκρινίσεις σχετικά με τις νέες του αρμοδιότητες».

Επιπλέον ο πρόεδρος της Κομισόν τη διαβεβαίωσε πως από τώρα και στο εξής ο Μπαρόζο «θα γίνεται δεκτός στην Επιτροπή όχι ως πρώην πρόεδρός της αλλά ως εκπρόσωπος συμφερόντων». Με αυτόν τον τρόπο ο Γιουνκέρ υπονόησε πως ο Μπαρόζο θα πρέπει να εγγραφεί στο ευρωπαϊκό Μητρώο Διαφάνειας.

Σύμφωνα με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν έχει επιβεβαιώσει «τη μόνιμη δέσμευσή του να λειτουργεί με ακεραιότητα και διακριτικότητα».

Ωστόσο, εξαιτίας του γεγονότος πως υπήρξε πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται έκθεση της επιτροπής δεοντολογίας, η οποία διερευνά τις δραστηριότητες των πρώην επιτρόπων για διάστημα 18 μηνών μετά το τέλος της θητείας τους.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, οι πρώην επίτροποι ενδέχεται να χάσουν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα εάν διαπιστωθεί πως δεν ενεργούν με όρους ακεραιότητας κατά την εκτέλεση των επαγγελματικών τους καθηκόντων μετά την αποχώρηση τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.