Στην ηλικία των 95 πλέον ετών σήμερα ο Zafke εμφανίστηκε τελικά σε δικαστήριο της Neubrandenburg και αφού κατά τα προηγούμενα χρόνια είχε καταφέρει να λάβει τρεις συνεχόμενες αναβολές επικαλούμενος λόγους υγείας και συγκεκριμένα, υψηλή αρτηριακή πίεση και αυτοκτονικούς ιδεασμούς. Ο τελευταίος, ωστόσο, ιατρικός έλεγχος από τον οποίο πέρασε έδειξε πως παρά τα όποια προβλήματα υγείας, μπορεί να προσέλθει και να δικαστεί.

Στο στρατόπεδο όπου οι Ναζί δολοφόνησαν περίπου 1,1 εκατ. ανθρώπους ο Zafke παρέμεινε μόνο από τις 15 Αυγούστου έως τις 14 Σεπτεμβρίου του 1944, σύμφωνα όμως με το κατηγορητήριο, κατά τις 30 αυτές ημέρες και διά της ιατρικής του ιδιότητας λειτούργησε ως «πολύτιμο εξάρτημα στη βιομηχανία εξόντωσης» που έγραψε μια από τις πλέον μαύρες σελίδες στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ο ίδιος ο Hubert Zafke αρνείται τις κατηγορίες, ισχυριζόμενος πως ο ιδιος αντιμετώπιζε μόνο τραυματίες στρατιώτες και μέλη των SS, δηλώνοντας πως δεν είχε καμιά συμμετοχή στις χιλιάδες εκτελέσεις αθώων ανθρώπων.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι πιθανότητες να καταδικαστεί σήμερα κάποιος ναζί είναι εξαιρετικά μικρές λόγω του πολύ προχωρημένου της ηλικίας καθώς δεν υπάρχει πλέον κανείς εν ζωή κάτω των 90 ετών.

Εξαίρεση αποτέλεσε τον Ιούνιο η περίπτωση του επίσης υπερήλικά πρώην φρουρού του Άουσβιτς, Reinhold Hanning, ο οποίος από γερμανικό δικαστήριο καταδικάστηκε σε πενταετή κάθειρξη έχοντας κριθεί ένοχος για το ότι αποτέλεσε και αυτός ένα κρίκο στη φρικαλέα αλυσίδας που την περίοδο κατά την οποία υπηρέτησε δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 170.000 άνθρωποι.

Άλλο όμως δικαστήριο στη βόρεια πόλη του Κιέλου, μόλις την προηγούμενη Παρασκευή έκρινε ανίκανη να δικαστεί την 92 ετών Helma M. η οποία και αυτή, εργαζόμενη ως χειρίστρια ασυρμάτου των SS στο ίδιο στρατόπεδο συγκέντρωσης, χαρακτηρίστηκε από το κατηγορητήριο ως «εξάρτημα της μηχανής του θανάτου» έχοντας μερίδιο ευθύνης για περισσότερες από 260.000 εκτελέσεις.