Όπως είπε, οι απαιτήσεις του ΔΝΤ επί της ουσίας, καταργούν το δικαίωμα των εργαζομένων να διαπραγματεύονται τους όρους εργασίας τους, σε συλλογική βάση.
 
Η Αθήνα θα ζητήσει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δεσμεύτηκε ο κ. Κατρούγκαλος. Σημείωσε ότι ο συγκεκριμένος θεσμός βρίσκεται στον πυρήνα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. «Θα δώσουμε μάχη» είπε χαρακτηριστικά.
 
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανεχθεί την περαιτέρω επιδείνωση της εργασιακής κατάστασης των Ελλήνων πολιτών, πρόσθεσε.


«Ανοίγουν» τα εργασιακά Κατρούγκαλος – δανειστές


Δύο προγραμματισμένες συναντήσεις για τα εργασιακά με τους επικεφαλής των θεσμών θα έχει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σήμερα και αύριο Πέμπτη, στην Αθήνα.

Η συνάντηση είναι περισσότερο διερευνητική καθώς η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί να αρχίσει διαπραγμάτευση προτού παραδοθεί και στις δύο πλευρές το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής που έχει συσταθεί με τη συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών. 

 
Τα ζητήματα είναι τρία και σχετίζονται με την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων, τις ομαδικές απολύσεις και τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο. 
 
Οι πληροφορίες εμφανίζουν την επιτροπή να προτείνει ότι δεν χρειάζονται αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, επομένως το υπουργείο Εργασίας έχει κάθε λόγο να επιθυμεί την παράδοση του πορίσματος προτού η διαπραγμάτευση περάσει στα θέματα ουσίας. 
 
Σε ο,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, σύμφωνα με Τα Νέα, η κυβέρνηση επιδιώκει η συζήτηση να παραταθεί ώσπου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αποφασίσει για το θέμα κάτι που θα σήμαινε ότι η κυβέρνηση θα αναγκαζόταν να υπακούσει σε μια ευρωπαϊκή επιταγή και όχι να προβεί σε μια υποχώρηση έναντι των τροϊκανών.