του Μάνου Φραγκιουδάκη

Επιμονή στον στόχο τους «Να γίνει το ταξίδι των προσφύγων προς την επιβίωση, ένα ταξίδι της ανθρωπότητας προς την ελευθερία» δηλώνουν οι αλληλέγγυοι και οι αλληλέγγυες που κατάφεραν εντός 15 ημερών να αποκαταστήσουν τις ζημιές από την ξενοφοβική επίθεση που δέχτηκαν τον περασμένο μήνα. 

 
Τα ξημερώματα της 24ης Αυγούστου και ενώ στο κτίριο κοιμόντουσαν περίπου 130 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, ένα πρωτοεμφανιζόμενο φασιστικό μόρφωμα πραγματοποίησε επίθεση με γκαζάκια εντός των χώρων της κατάληψης. Σύμφωνα με τους διαμένοντες, η επίθεση ήταν έτσι σχεδιασμένη, ώστε εκτός από υλικές ζημιές να προκαλέσει και την απώλεια ανθρώπινων ζωών. 
 
Ευτυχώς, από την επίθεση δεν προκλήθηκαν σωματικές βλάβες, αλλά κάηκαν ολοσχερώς η αποθήκη ιματισμού και ειδών πρώτης ανάγκης, η βιβλιοθήκη, ο παιδότοπος, μέρος του ιατρείου και μέρος ενός από τα δωμάτια που βρίσκεται στον 1ο όροφο του κτιρίου. Ακόμη, στο ισόγειο και τον ημιώροφο, έσπασαν τα τζάμια και καταστράφηκαν ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις. 
 
Οι πυροσβεστήρες οροφής αλλά και οι φορητοί που υπήρχαν στους χώρους της κατάληψης βοήθησαν όσους βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο κτίριο να μην αφήσουν την φωτιά να επεκταθεί, μέχρι να έρθει η πυροσβεστική.  Το σχέδιο εκκένωσης που είχε σχεδιαστεί για την πιθανότητα σχετικού περιστατικού αλλά και η περιφρούρηση βοήθησαν τους διαμένοντες να βγουν εκτός του κτιρίου συντεταγμένα και με ηρεμία.

Σχετικά με το μόρφωμα που ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, τα μέλη της κατάληψης τόνισαν πως το βίντεο της ανάληψης, εκτός από το ότι είναι  παραληρηματικό, βρίθει ξενοφοβικού οχετού, ανακριβειών και ψευδών στοιχείων. 

 
«Το ότι οι φασίστες εκφράζονται αυτές τις ώρες της νύχτας και οι πρόσφυγες υπάρχουν όλη την ημέρα, δείχνει τις δύο όψεις της πραγματικότητας», σχολίασε μέλος της κατάληψης στέγης προσφύγων του 5ου Λυκείου που βρέθηκε σήμερα στην Νοταρά. 
 
Σύμφωνα με τους αλληλέγγυους που συμμετέχουν στην κατάληψη «Η στοχοποίηση των καταλήψεων στέγης προσφύγων/μεταναστών και η ποινικοποίηση της αλληλεγγύης, εντείνεται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, με την συμβολή θεσμικών προσώπων όπως οι κ.κ. Καμίνης, Μπουτάρης, Άνθιμος. Οι αρχικές φιλανθρωπικές αναφορές στο δράμα των προσφύγων, έχουν αντικατασταθεί πλέον από ξενοφοβία και ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς. Το κράτος με την χρήση των θεσμικών εργαλείων του πραγματοποιεί βίαιες εκκενώσεις καταλήψεων (Ορφανοτροφείο, Νίκης και Hurriya), ενώ και η Δομή Αλληλεγγύης του Πλατάνου στη Σκάλα Συκαμνιάς στη Λέσβο έχει δεχτεί αρκετές φορές θεσμικές απειλές. Από την άλλη, το παρακράτος -με την ανοχή του κράτους- με τις συνήθεις θρασύδειλες φασιστικές πρακτικές πραγματοποιεί εμπρηστικές επιθέσεις». 
 
Όπως ξεκαθάρισαν, μετά από τις αποφάσεις που έλαβε η ανοιχτή Συνέλευση της κατάληψης, οι προσπάθειές τους θα συνεχιστούν, καθώς στο κτίριο, που ξεκίνησε την λειτουργία του τον Σεπτέμβρη του 2015 και από τότε έχει φιλοξενήσει κατά διαστήματα 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες, έχουν διαμορφωθεί υπνοδωμάτια, τραπεζαρία, κουζίνα, ιατρείο/φαρμακείο, αποθήκες συλλογής υλικών, παιδότοπος και χώρος μαθημάτων. 
 
Με την βοήθεια αλληλέγγυων και με την ενεργή συμμετοχή πολλών ανθρώπων, καλύπτονται καθημερινά οι ανάγκες όσων διαμένουν σε τρόφιμα, φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης κ.α., ενώ έχει ληφθεί μέριμνα για τον εμβολιασμό των παιδιών από γιατρούς και νοσηλευτές και εγγραφή τους σε δημόσια σχολεία. Στους διαμένοντες παρέχονται τρία γεύματα την ημέρα από σειρά συλλογικών κουζινών, ενώ στους χώρους της κατάληψης γίνονται μαθήματα ελληνικών και λειτουργεί βιβλιοθήκη με βιβλία σε αραβικά, φαρσί, κουρδικά, αγγλικά και γαλλικά.
 
«Η Νοταρά είναι το σπίτι μου» είπε ένα κορίτσι από το Αφγανιστάν που φιλοξενείται στον χώρο, ενώ άνδρας από την Υποσαχάρια Αφρική σημείωσε ότι «Όταν ήρθαμε δεν ήθελε κανείς να μας φιλοξενήσει. Μόνο εδώ». Ένα άλλο κορίτσι από τη Συρία, αναφερόμενο στην επίθεση, είπε: «Μετά τον εμπρησμό φοβόμαστε να μιλήσουμε με κόσμο και να βγούμε έξω απ’ το κτίριο. Τι τους έχουμε κάνει; Δε μας συμπαθούν; Έχουμε κάνει κάτι λάθος;»
 
Στους χώρους της κατάληψης βρέθηκαν και μέλη άλλων δομών φιλοξενίας, όπως της Λεωφόρου Νίκης που εκκενώθηκε στην Θεσσαλονίκη, του Πλατάνου στη βόρεια Λέσβο, του 5ου Λυκείου Εξαρχείων κ.α. συμφωνώντας πως «όσο τα σύνορα παραμένουν κλειστά και διατηρείται η υπάρχουσα μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης-φρούριο, τέτοιες δομές είναι αναγκαίο να υπάρχουν και να πολλαπλασιάζονται».