Ένα ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο ήταν η αιτία για την στάση του Δήμου και τις καταγγελίες περί «15 σοβαρών κρουσμάτων φυματίωσης» και «υγειονομικής βόμβας», σύμφωνα με τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου, που δήλωσε ότι πρόσφατες αναφορές «επιβεβαιώνουν την στάση του». Ο κ.Γαβότσης υποστήριξε επίσης ότι δεν προέτρεψε ποτε σε «μη νόμιμες ενέργειες», όπως φαίνεται σε βίντεο που κυκλοφόρησε, αλλά τα λεγόμενα του απομονώθηκαν και παραποιήθηκαν.

Όσον αφορά την ένταξη ή οχι των παιδιών των προσφύγων στα σχολεία της περιοχής, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου υποστήριξε ότι τα σχολεία είναι ολοήμερα και οι χώροι δεν επαρκούν. Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι δεν γνωρίζει την κατάσταση εμβολιασμού των παιδιών ελληνικής καταγωγής, που «είναι υπόθεση του κάθε Διευθυντή», αλλά ζήτησε αναλυτικά στοιχεία για τον εμβολιασμό των προσφύγων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους «Γιατρούς του Κόσμου», που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, υπάρχει παιδίατρος 6 μέρες την εβδομάδα στα κέντρα, ενώ τα παιδιά είναι πολλές φορές διπλα εμβολιασμένα, καθώς είναι πολύ πιθανό να έχουν εμβολιαστεί στην Ειδομένη ή στη Συρία και έχουν επίσης νέο, ατομικό βιβλιάριο εμβολίων.