Η βουτιά της μετοχής του γερμανικού κολοσσού παρασύρει και τις υπόλοιπες μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ οι ανησυχίες για νέα πρόστιμα αυξάνονται. Σε δύσκολη θέση βρίσκονται πλέον οι τράπεζες καθώς χρειάζονται νέες αντλήσεις κεφαλαίων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το ποσό είναι πάνω από τρεις φορές μεγαλύτερο σε σχέση με εκείνο που οι αναλυτές θεωρούσαν το χειρότερο σενάριο.

Στην γερμανική τράπεζα καταλογίζεται ότι συνέβαλε στην κρίση του 2008 με το να πουλήσει ενυπόθηκα δάνεια, μειωμένης εξασφάλισης.

«Η Deutsche Bank δεν έχει καμία πρόθεση να τακτοποιήσει πιθανές αστικές αξιώσεις σε όποιο ύψος και αν αυτές βρίσκονται» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Deutsche Bank, προσθέτοντας πως «οι διαπραγματεύσεις μόλις αρχίζουν» και πως η Τράπεζα αναμένει από αυτές ένα αποτέλεσμα ανάλογο με εκείνο που έγιναν με άλλα πιστωτικά ιδρύματα». 

«Η απαίτηση τόσο μεγάλων ποσών αποτελεί μέρος της στρατηγικής του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης στη φάση των διαπραγματεύσεων πριν εγείρει σχετική αγωγή» αναφέρεται όμως σε έγγραφο της γερμανικής τράπεζας.

Σημειώνεται πάντως πως άλλες τράπεζες ήδη έχουν ήδη δεχτεί να καταβάλουν ανάλογα πρόστιμα με μεγαλύτερο εκείνο των 16,65 δισ. δολαρίων που επεβλήθη το 2014 στην Bank of America. Και η Goldman Sachs όμως συμφώνησε μετά από εξωδικαστικό συμβιβασμό να πληρώσει περίπου 5 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με πρώην στέλεχος των εποπτικών αρχών των ΗΠΑ που επικαλείται η Wall Street Journal, η Deutsche Bank στο τέλος, θα κληθεί να καταβάλει σχεδόν το 50% της αρχικής πρότασης των αμερικανικών αρχών, περίπου δηλαδή στα 7 δισ. δολάρια, αφού τα 14 δισ. δολάρια θεωρούνται «προσφορά εκκίνησης» που θα μπορούσε να πάει «πολύ χαμηλότερα», σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

«Η Deutsche Bank αποκάλυψε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης την κάλεσε να κάνει μια αντιπρόταση και ότι αναμένει πως οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε ένα αποτέλεσμα παρόμοιο με αυτό των άλλων τραπεζών, όπου οι δύο πλευρές ήρθαν σε διακανονισμό με μικρότερα ποσά. Η Deutsche Bank είχε διαθέσιμα αποθέματα 5,5 δισ. ευρώ για νομικά έξοδα στις 30 Ιουνίου 2016 και αναγνώρισε επιπλέον 1,7 δισ. ευρώ για έκτακτες νομικές υποχρεώσεις», αναφέρει η S&P.

Πηγή: Guardian, RT.com