Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε οι περισσότεροι από τους 27 έχουν κατανοήσει ότι βρισκόμαστε σε μία μεγάλη κρίση και αν δεν αλλάξουμε η κρίση θα γίνει υπαρξιακή. «Οι πολίτες δεν εμπνέονται από το όραμα της ΕΕ, οπότε πρέπει να βρει η ΕΕ ένα νέο όραμα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Οι διαφορές μεταξύ των 27 για τα τι πρέπει να γίνει παραμένουν, παραδέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε όμως ότι τουλάχιστον μπαίνει στο τραπέζι η κοινωνική ατζέντα.

«Πρέπει να ξαναμιλήσουμε για το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο» τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας επιπλέον ότι «το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης να γίνει και ανάπτυξης» και να μην περιορίζεται στις πολιτικές δημοσιονομικής πειθαρχίας.

«Πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι οι κανόνες είναι οι δέκα εντολές του Μωυσή και ότι είναι γραμμένοι στην πέτρα, υπογράμμισε.

«Καλοί οι κανόνες, αλλά κάθε κανόνας πρέπει να έχει και εξαιρέσεις» είχε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας  ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις χώρες που επλήγησαν από την κρίση.

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος εμμέσως στο προσφυγικό, σημείωσε ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η λογική του «ό,τι δεν είναι στη δική μου αυλή δεν με αφορά».