Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Φ. Ολάντ, η Α. Μέρκελ ανέφερε πως «δεν τηρούμε επαρκώς την υπόσχεση στους λαούς για ευημερία» και στάθηκε στο μεγάλο πρόβλημα ανεργίας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Ευρώπης.

Αναφερόμενη στην αντίδραση της Ένωσης μετά την απόφαση των Βρετανών για αποχώρηση, τόνισε πως η περίοδος είναι κρίσιμηώ αναφέρθηκε και στο θέμα της ασφάλειας. «Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμη περίοδο και πρέπει να υπάρξει μια ατζέντα προκειμένου να δουλέψουμε πάνω σε αυτή. Συμφωνήσαμε ότι ήταν θετική η στάση Γιουνκέρ, η ατζέντα της Μπρατισλάβα θα αποτελέσει τη βάση εργασιών μας για τους επόμενους μήνες. Γαλλία και Γερμανία θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους. Υπάρχει το θέμα της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων. Πρέπει να ισχύσει η συμφωνία με την Τουρκία».

Σχετικά με το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, υποστήριξε ότι «το θέμα της μετεγκατάστασης είναι σημαντικό, θέλουμε να υπάρξουν βήματα επιτυχίας κ να μη μένουμε σε κουβέντα για αξίες θεωρητικά. Θέλουμε η Ευρώπη να γίνει το εργαστήρι του μέλλοντος. Δεν μιλήσαμε συγκεκριμένα με τον Όρμπαν, που και αυτός καταλαβαίνει πως είναι δύσκολο το θέμα του προσφυγικού».