«Η ευθύνη αυτών που τους έβαλαν να κάνουν ό,τι έκαναν είναι ακόμη μεγαλύτερη», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συμμετάσχει στην Σύνοδο του ΟΗΕ στο πλαίσιο της αποστολής με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
 
Υπενθυμίζεται ότι δύο δημοσιογράφοι του Star και του Alpha συνελήφθησαν στη Νέα Υόρκη, καθώς παρακολουθούσαν μεταμφιεσμένοι τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

 
Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να πλαστογραφήσουν την υπογραφή συνεργάτη του κ. Παππά στο ξενοδοχείο Westin New York Grand Central και να χρεώσουν μικρογεύμα στο δωμάτιό του.

Άλλες πληροφορίες θέλουν τους δύο άνδρες να πλαστογράφησαν «δοκιμαστικά» τα στοιχεία του συνεργάτη του υπ. Επικρατείας, για να παραγγείλουν μικρογεύματα από το εστιατόριο του ξενοδοχείου, σχεδιάζοντας στη συνέχεια να παραγγείλουν δείπνο αξίας άνω των 2.000 ευρώ, χρεώνοντας τα στην ελληνική κυβερνητική αποστολή. Χρεώνοντας δηλαδή χιλιάδες ευρώ το ελληνικό Δημόσιο, για να δημιουργήσουν δημοσιογραφικά πρωτοσέλιδα.

 
Οι δυο δημοσιογράφοι δήλωσαν ψευδώς στις αστυνομικές αρχές ότι είναι μέλη της αποστολής του Έλληνα πρωθυπουργού που αναμένεται στη Νέα Υόρκη. Κίνησαν υποψίες όταν εντοπίστηκαν να παρακολουθούν και να φωτογραφίζουν τα μέλη της ασφάλειας του πρωθυπουργού που είχαν φτάσει νωρίτερα.
 
Και οι δύο αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι, και σύμφωνα με πληροφορίες εναντίον τους πρόκειται να ασκηθεί δίωξη για πλαστογραφία.
 

Διαψεύδουν οι δημοσιογράφοι τη σύλληψή τους

 
«Είναι τουλάχιστον αστεία τα δημοσιεύματα περί συλλήψεως μου στο Μανχάταν», αναφέρει σε δήλωσή του ο δημοσιογράφος του Star Δημήτρης Σουλτογιάννης, αναφερόμενος στην είδηση ότι δύο Έλληνες δημοσιογράφοι συνελήφθησαν στη Νέα Υόρκη, με την κατηγορία της πλαστογραφίας, είδηση που μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χωρίς ωστόσο να αναφέρει ονόματα.

 
Η πλήρης δήλωση του Δημήτρη Σουλτογιάννη έχει ως εξής:
 
«Είναι τουλάχιστον αστεία τα δημοσιεύματα περί συλλήψεως μου στο Μανχάταν, απλά και μόνο επειδή έκανα αυτοβούλως το δημοσιογραφικό μου καθήκον. Στα πλαίσια της κάλυψης του ταξιδιού του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη, οι ανταποκριτές ενημερωθήκαμε για την κατά δύο ημέρες νωρίτερη άφιξη του υπουργού επικρατείας Νίκου Παππά. Πράγματι βρεθήκαμε με τον συνάδελφο Θάνο Δημάδη από τον Αλφα στο ξενοδοχείο που διαμένει για να πληροφορηθούμε την ατζέντα των δραστηριοτήτων του στη Νέα Υόρκη. Αυτό όπως φαίνεται ενόχλησε την προσωπική του φρουρά η οποία και κάλεσε τις μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ. Έκαναν μια απλή εξακρίβωση στοιχείων. (Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 3μμ τοπική).
 
Φυσικά δεν υπήρξε καμία παρανομία και αφού εξακρίβωσαν ότι είμαι ένας νομοταγής Αμερικανός πολίτης αποχώρησαν χωρίς να μας ενοχλήσουν. Δεν θα μπω στην διαδικασία να σχολιάσω τα περί μεταμφιέσεων και πλαστοπροσωπίας. Αν ένα καπέλο τζόκει και γυαλιά ηλίου θεωρούνται μεταμφίεση τότε και στις απόκριες έτσι θα κυκλοφορώ!!…. Είναι λυπηρό που βρέθηκαν συνάδελφοι να στείλουν τέτοια είδηση στην Ελλάδα εστιάζοντας στη δήθεν σύλληψη μου και όχι στο γεγονός ότι ο κ. Παππάς βρίσκεται εδώ και δύο ημέρες στο Μανχάταν με… “λευκή ατζέντα”… Προφανώς η φωτογραφική μου μηχανή ενόχλησε περισσότερο!»

Σε ανάρτηση για το περιστατικό προέβη και ο δημοσιογράφος του Alpha Θάνος Δημάδης, συνοδεύοντάς την μάλιστα με μία φωτογραφία του, στην οποία εικονίζεται να φορά περούκα και καπέλο. Συγκεκριμμένα αναφέρει:
 
«Η ελληνική αποστολή βρέθηκε το ΣΚ στη Νέα Υόρκη περιμένοντας τον Πρωθυπουργό. Το Σάββατο το πρωί ήταν προγραμματισμένη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους από τον κ. Παππά, η οποία δεν έγινε ποτέ. Δύο ολόκληρα 24ωρα με τον Υπουργό Επικρατείας στο Μαχνάταν, κι εμείς οι δημοσιογράφοι χωρίς είδηση (…) Έτσι κι άρχισε ένα οδοιπορικό για το ποιος, που και γιατί. Τι πιο φυσιολογικό αυτό για κάθε δημοσιογράφο; Αν και τα γέλια ήταν μέχρι δακρύων κάθε φορά με τις περούκες, η καταγραφή της είδησης για έναν δημοσιογράφο πολιτικού ρεπορτάζ μάλιστα είναι το παν, αν σκεφτεί κανείς ότι ένα ολόκληρο ΣΚ κυβερνητικό κλιμάκιο μετακινείται στη Νέα Υόρκη με λευκό πρόγραμμα. Για μένα το ρεπορτάζ δεν είναι να μού δώσουν γραμμένη μία είδηση ή να την αντιγράψω από κάπου».
 
Το ρεπορτάζ έχει λίγες επιτυχίες και πολλές αποτυχίες… Και εχθές μάς καταλάβαν γιατί προφανώς τώρα που ξαναβλέπω τη φωτογραφία η περούκα ήταν ό,τι πιο αποτυχημένο μπορούσα να είχε επιλέξει από στυλ και χρώμα. Η διασταύρωση των στοιχείων μας έξω από το ξενοδοχείο του κ. Παππα έγινε χθες από τις αμερικανικές αρχές. Αλλά από χθες μέχρι σήμερα το ρεπορτάζ συνεχίζεται».