Τι συμβαίνει στη Μόρια

Η φωτιά της Δευτέρας που έκαψε πάνω από το μισό του προσφυγικού καταυλισμού της Μόριας στη Λέσβο ήταν αποτέλεσμα της αυξανόμενης έντασης που υπάρχει στην περιοχή εδώ και μερικές ημέρες. Οι πρόσφατες αυξήσεις των προσφυγικών ροών έχουν δημιουργήσει το αδιαχώρητο στο πρώην στρατόπεδο και πλέον ο πληθυσμός ξεπερνάει τους 3.000. Άνθρωπος που βρίσκεται καθημερινά εκεί μας είπε ότι έχουν ξεπεραστεί τα όρια του διαθέσιμου χώρου και οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες. Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει εντάσεις μεταξύ μεταναστών και των προσφύγων διαφορετικών εθνικοτήτων. Οι εντάσεις αυξάνονται και εξαιτίας της τεράστιας καθυστέρηση που υπάρχει στην έκδοση των χαρτιών.

Η -εδώ και ημέρες- αυξανόμενη ένταση φαινόταν ότι θα ξεπεράσει τα όρια από νωρίς σήμερα το πρωί. Η πηγή μας ενημερώνει ότι ήδη από τις 9 το πρωί η κατάσταση μύριζε εξέγερση. Οι αντιδράσεις στην αρχή πήραν τη μορφή καθιστικής διαμαρτυρίας αλλά από τις 12 το μεσημέρι η ένταση αυξήθηκε. Περίπου 300 πρόσφυγες επιχείρησαν να βγουν από το κέντρο και να κάνουν πορεία προς το κέντρο αλλά η αστυνομία τους σταμάτησε επειδή εκείνη την ώρα εξελισσόταν πορεία των κατοίκων της Μόριας. Οι πρόσφυγες οδηγήθηκαν πίσω στον καταυλισμό.

Έως τις 5 το απόγευμα ξεκίνησαν κάποιες μικρο-συγκρούσεις μεταξύ των εθνικοτήτων εντός του καταυλισμού οι οποίες εντείνονταν όσο περνούσε η ώρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας οι Γιατροί του Κόσμου δέχτηκαν πάνω από 50 άτομα για περίθαλψη από θλαστικά τραύματα και άλλους μικροτραυματισμούς και το απόγευμα αποφάσισαν να βγάλουν τα ασυνόδευτα ανήλικα στο προαύλιο και τελικά να τα μεταφέρουν στο ΠΙΚΠΑ.

Οι συγκρούσεις συνέχισαν και η αστυνομία τελικά επιχείρησε να μπει στον καταυλισμό από την Βόρεια είσοδο περίπου στις 6 το απόγευμα. Έπεσαν κάποιες κρότου-λάμψης αλλά το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί η ένταση και κάποιοι πρόσφυγες να βάλουν φωτιές σε σκηνές. Οι φωτιές επεκτάθηκαν και από τις 7:30 έγιναν ανεξέλεγκτες καίγοντας σκηνές και άλλες προκάτ υποδομές του χώρου. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για Αφρικανούς που συγκρούστηκαν με Αφγανούς.

Στις 8:30 έγινε δεύτερη προσπάθεια των προσφύγων να φύγουν από τον καταυλισμό και να κατέβουν προς την πόλη που για μια φορά ακόμα ανακόπηκαν από την Αστυνομία. Αυτή τη  φορά χωρίς ιδιαίτερα επεισόδια. Η φωτιά καίει ακόμα μέρος του καταυλισμού αλλά η πυροσβεστική φαίνεται ότι την έχει θέσει υπό έλεγχο.

Περίπου τα μεσάνυχτα οι φωτιές έσβησαν και η πρώτη καταγραφή των ζημιών λέει πως καταστράφηκε περίπου το 60% των εγκαταστάσεων. Όσοι από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ξαναμπήκαν μέσα στο χοτ σποτ δεν βρήκαν παρά μόνο τους σκελετούς των σκηνών τους κάρβουνα, στάχτες και λάσπες από τα νερά της πυροσβεστικής.

Η τρομερή καθυστέρηση του μηχανισμού ασύλου, η υπερφόρτωση του καταυλισμού σε ακατάλληλους χώρους και η συμβίωση διαφορετικών εθνοτικών ομάδων έχει προκαλέσει μια ασφυκτική κατάσταση. Η σημερινή εξέλιξη μοιάζει με προμελετημένο έγκλημα. 

Νωρίτερα (11:05): Σύμφωνα με την ΕΦΣΥΝ η πυρκαγιά έχει προκληθεί από πρόσφυγες που επιχείρησαν να κάνουν πορεία διαμαρτυρίας ως απάντηση στην πορεία που είχε γίνει νωρίτερα και εξαιτίας της φήμης που εξαπλώθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό ότι αναμένονται μαζικές απελάσεις. Η φωτιά αυτή τη στιγμή μένεται ανεξέλεγκτη μέσα και έξω από το Κέντρο. Τραυματισμοί μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί εκτός από τον ελαφρύ τραυματισμό ενός ανήλικου που έχει ένα χτύπημα από πέτρα στον λαιμό. Τα υπόλοιπα ασυνόδευτα παιδιά έχουν ήδη μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ. 

Η κατάσβεση της πυρκαγιάς ολοκληρώθηκε σύμφωνα με την πυροσβεστική αργά το βράδυ.


Οι πρόσφυγες είχαν βγει από τον καταυλισμό και σύμφωνα με πληροφορίες είναι όλοι ασφαλείς, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για καταστροφή των υπηρεσιών. Τα επεισόδια εικάζεται πως άρχισαν με αφορμή τη φήμη που κυκλοφόρησε μέσα στον καταυλισμό περί ομαδικής επαναπροώθησης στην Τουρκία.


Το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε πορεία κατοίκων, με ακροδεξιούς να  παρεισφρύουν στην πορεία και να χτυπούν τρεις νεαρές γυναίκες, εκ των οποία μία εθελόντρια που δραστηριοποιείται σε δομή «φιλοξενίας» του νησιού. Το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Ακροδεξιά ρητορική από βουλευτή της ΝΔ

Ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου χαιρέτισε την κινητοποίηση, λέγοντας πως συμπαρίσταται «στον αγνό αγώνα τους για τη διάσωση της Λέσβου μας». Ο κ. Αθανασίου ζήτησε «όχι άλλα Hot Spot στη Λέσβο και άμεση αποσυμφόρηση του νησιού μας από τους μετανάστες».