«Είναι εξοργιστικό να καταλογίζεται στον Βαυαρό πρωθυπουργό ότι ειδικά αυτός είναι κατά της ανθρώπινης μεταχείρισης των προσφύγων», δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, σε συνέντευξη του στο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche.

Ο Σόιμπλε ωστόσο παρότρυνε τον πρόεδρο της CSU να μετριάσει την ρητορική του. «Σε τι ωφελεί να μιλάς σε κάθε αντιπαράθεση για το τέλος ενός κόμματος;», είπε ο κ. Σόιμπλε, αναφερόμενος στις απειλές του κ. Ζέεχοφερ ότι απειλείται η ύπαρξη της ενότητας των δύο βραχιόνων του συντηρητικού κόμματος, δήλαδή, της CDU και της CSU.

Χαρακτήρισε επίσης την εμφάνιση της Άνγκελα Μέρκελ την επομένη των τοπικών εκλογών του Βερολίνου πειστική. «Η κ. Μέρκελ ουδέποτε αρνήθηκε τη δυσκολία του προσφυγικού προβλήματος, αλλά μπορεί να επιλυθεί και σε αυτό βοηθάει όταν η πολιτική δίνει ελπίδα», υπογράμμισε ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός, υπαινισσόμενος την επικριθείσα φράση της καγκελαρίου, «θα τα καταφέρουμε».

«Εάν ρυθμιστεί η εισροή και βαθμιαία φτάσουμε σε μια λογική κατανομή, τότε θα μπορέσουμε να ενσωματώσουμε και τους ανθρώπους καλά. Όταν η φράση της καγκελαρίου έχει αυτό αποτέλεσμα, δεν θα χρειάζεται πλέον να την λέει τόσο συχνά», όπως είπε.

Η Μέρκελ, ο Ζεεχόφερ και ανώτερα στελέχη των κομμάτων τους συναντώνται αργότερα σήμερα στο Βερολίνο σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των διαφωνιών τους.

Η CDU της Άνγκελα Μέρκελ και η CSU του Χορστ Ζεεχόφερ, αδελφά κόμματα με κοινή κοινοβουλευτική ομάδα στην κάτω Βουλή (Μπούντεσταγκ), βρίσκονται τον τελευταίο χρόνο σε διένεξη για το ζήτημα, η οποία πλέον επικεντρώνεται στην απαίτηση της δεύτερης να θεσπιστεί όριο στον αριθμό των μεταναστών και των προσφύγων που υποδέχεται η Γερμανία στις 200.000 τον χρόνο.