Επιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης

Η παραβίαση έλαβε χώρα το 2014 ωστόσο η YAHOO προέβη μόλις τώρα στη δημοσιοποίηση, ισχυριζόμενη πως και η ίδια την πληροφορήθηκε προ ολίγων ωρών, ενώ για το θέμα το οποίο δείχνει να συγκλονίζει την υφήλιο, ήδη ξεκίνησε έρευνα το FBI το οποίο επιβεβαίωσε την είδηση. 

«Μέχρι και κωδικοποιημένα στοιχεία πιστωτικών καρτών»

Όπως αναφέρει ο αμερικανικός κολοσσός, τα στοιχεία που εκλάπησαν δεν περιλαμβάνουν μόνον ονόματα, ημερομηνίες γέννησης, τηλέφωνα και ηλεκτρονικές διευθύνσεις αλλά και κρυπτογραφημένους κωδικούς πρόσβασης και δεδομένα εκατομμυρίων πιστωτικών ή άλλων καρτών. 

Η YAHOO εξηγεί πως η αναφορά της περί «κυβερνητικών χορηγών» που φέρονται να βρίσκονται πίσω από τους συγκεκριμένους πειρατές του Διαδικτύου έχει να κάνει με αποδεδειγμένη πληροφορία ωστόσο, αρνήθηκε να πει και ποιας χώρας είναι η κυβέρνηση που θεωρεί πως βρίσκεται πίσω από την ενέργεια. 

Υπενθυμίζεται πως άλλη μια μεγάλη επίθεση με στόχο την απόσπαση δεδομένων χρηστών δέχθηκε η YAHOO τον Αύγουστο που πέρασε, όταν ένας χάκερ με τον κωδικό “Peace” κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στα προσωπικά στοιχεία τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων λογαριασμών, κάτι που ανάγκασε την εταιρία να παραδεχθεί πως το χακάρισμα είχε τελικά πολύ μεγαλύτερη έκταση από όσο αρχικά είχαν εκτιμήσει. 

Στην ανακοίνωσή της η YAHOO καλεί όλους τους χρήστες της οι οποίοι κατά τα τελευταία χρόνια δεν άλλαξαν κωδικούς να το πράξουν άμεσα. 

Ερωτηματικά για τις καταγγελίες της YAHOO

Η δημοσιοποίηση αυτή ωστόσο φαίνεται να δημιούργησε πολλά ερωτηματικά, κυρίως όσον αφορά τόσο τη μεγάλη καθυστέρηση με την οποία έγινε όσο και την αναφορά της περί «κυβερνητικών χορηγών» με πολλούς δημοσιογράφους να απευθύνουν ευθέως αιχμηρά ερωτήματα για τα δυο μείζονα ζητήματα. 

«Γιατί χρειάστηκε τόσος χρόνος για να φέρετε στο φως μια τόσο μεγάλης έκτασης κλοπή δεδομένων και γιατί χρειάστηκε τόσος χρόνος για να ενημερώσετε τους χρήστες σας πως πρέπει να προστατευθούν» ρώτησε δημοσιογράφος του BBC εκπρόσωπο της YAHOO ζητώντας του ταυτόχρονα και λογικές εξηγήσεις στα περί «κυβερνητικής χορηγίας καθώς οι κυβερνήσεις ενδιαφέρονται για πολιτικά και όχι για οικονομικά οφέλη». Επίσης, ειδικά για το τελευταίο, από την εταιρία ζητήθηκαν περαιτέρω εξηγήσεις και στοιχεία που να τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό. 

Η απάντηση της YAHOO θεωρείται από τους δημοσιογράφους ως «μη επαρκής» καθώς, όσον αφορά το σκέλος της κλοπής η ίδια υποστηρίζει πως την πληροφορήθηκε μόλις προ δυο ημερών, όσο δε για το θέμα της κυβέρνησης που φέρεται, κατά την ίδια, να βρίσκεται πίσω από το χακάρισμα, αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε περαιτέρω σχόλιο ή να δώσει κάποιο επιπρόσθετο στοιχείο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη ανακοίνωση έρχεται την ώρα που η Verizon Communications κινείται πως την εξαγορά της YAHOO προς 4,8 δισ. δολάρια. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια ένδειξη για την πορεία που θα ακολουθήσει η τιμή πώλησης.