Ο Κερν αναφέρθηκε στην βοήθεια που έπρεπε να δοθεί στην Ελλάδα για το ζήτημα των επαναπροωθήσεων στην Τουρκία ενώ, επιχειρώντας να δώσει μια γεύση από το πνεύμα που επικράτησε κατά τη Σύνοδο, είπε πως από τους ευρωπαίους ηγέτες υπήρξε προσπάθεια για περαιτέρω διαχείριση της ευρωτουρκικής συμφωνίας και στη βάση του ότι η Τουρκία τηρεί τα συμφωνηθέντα.  

Συγκεκριμένα ανέφερε πως υπήρξε συζήτηση για την αύξηση των δυνάμεων της Frontex μετά από τη διαπίστωση πως τα 1.500 στελέχη της είναι λίγα για να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στον ρόλο τους να επιτηρούν τα εξωτερικά σύνορα και να αποθαρρύνουν τους διακινητές. 

Ο Αυστριακός Καγκελάριος ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στην ανάγκη εξασφάλισης της Συμφωνίας με την Τουρκία που συνδέεται με την απελευθέρωση της βίζας, κάνοντας λόγο για τεχνικά προβλήματα τα οποία τέθηκαν σε ειλικρινή και ρεαλιστική βάση. 

Πρόσθεσε ότι θα εξεταστεί αφενός πώς μπορεί να ενεργήσει κανείς στο θέμα επαναπροώθησης στην Τουρκία, και αφετέρου πώς μπορεί να βοηθηθεί η Ελλάδα να επιταχύνει τη διαδικασία ασύλου που αποτελεί, όπως σημείωσε ο Κρίστιαν Κερν, σημαντική αιτία για την καθήλωση τόσο πολλών ανθρώπων στα ελληνικά νησιά.

Ως τρίτο σημείο των συζητήσεων κατά τη Σύνοδο, ο Αυστριακός καγκελάριος ανέφερε την κοινή διαπίστωση πως η προσφυγική κρίση διαρκεί, πως οι αιτίες της συνεχίζουν να υπάρχουν και πως χρειάζονται και άλλες συμφωνίες με άλλες χώρες, κατά το πρότυπο εκείνης με την Τουρκία.

Ανέφερε ακόμη πως τα αποτελέσματα της Συνόδου θα κοινοποιηθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επίσης θα ενημερωθούν και οι επί μέρους χώρες για σχετικές ενέργειες, ενώ η συζήτηση θα συνεχιστεί και σε επόμενες συναντήσεις και ειδικότερα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο ίδιος επανέλαβε εκ νέου πως θα πρέπει να διασφαλιστούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, πως τα σύνορα θα πρέπει να ελέγχονται ώστε να γνωρίζει κανείς ποιος έρχεται στην Ευρώπη, η οποία η ίδια θα πρέπει να αποφασίζει ποιος θα έρχεται και ποιος όχι.