Οι κάλπες στις αυτόνομες κοινότητες της Γαλικίας και της Χώρας των Βάσκων, στη βόρεια Ισπανία, θεωρήθηκε ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν τα πολιτικά δεδομένα στην χώρα, ωστόσο τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης δείχνουν ότι δεν υπήρξε σημαντική μετατόπιση στην ισορροπία δυνάμεων σε εθνικό επίπεδο. Έτσι, χάθηκε και η τελευταία ελπίδα το να αποφευχθεί η τρίτη εκλογική αναμέτρηση, που βάσει ημερολογίου, αναμένεται να γίνει τη μέρα των Χριστουγέννων (εξετάζεται νομοθετική ρύθμιση για μετατόπιση της ημερομηνίας, μία εβδομάδα νωρίτερα).

Το κόμμα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι κατάφερε μια άνετη νίκη εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία στην γενέτειρά του τη Γαλικία, ένα προπύργιο του συντηρητικού του κόμματος.

Το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα (PNV) κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στην Χώρα των Βάσκων, όπως αναμενόταν, αν και δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία. Θα αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο, ωστόσο, το πιθανότερο τους Σοσιαλιστές.

Η κάλπη στη Γαλικία έστειλε το Σοσιαλιστικό Κόμμα στην τρίτη θέση. Έχασαν δύναμη και έδρες, οι οποίες πήγαν στον συνασπισμό En Marea με τον οποίο κατέβηκαν και οι Podemos.

Ουσιαστικά στη συγκεκριμένη επαρχία, έγινε πράξη το όνειρο του κόμματος του Ιγκλέσιας να προσπεράσει τους Σοσιαλιστές και να αναδειχθεί εκείνος στον κύριο πόλο της Αντιπολίτευσης.

Στη χώρα των Βάσκων, το δεξιό PNV –που κρατά αποστάσεις από τις αποσχιστικές τάσεις των Καταλανών- ήρθε πρώτο και ο αριστερός συνασπισμό EU-Bildu, o οποίος έχει περάσει διάφορες δικαστικές περιπέτειες, λόγω του ότι στις τάξεις του φιλοξενούνται και σχηματισμοί που έχουν απασχολήσει τη Δικαιοσύνη για το θέμα της ΕΤΑ, προσπέρασε τους Σοσιαλιστές. 

Και στις δύο περιοχές, οι Σοσιαλιστές έχασαν έδρες σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές κι επιπλέον έχασαν ψηφοφόρους που μετακινήθηκαν προς το Podemos. 

Οι κακές επιδόσεις του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE), που μετρά ήδη 137 χρόνια ύπαρξης, δεν θα διευκολύνουν την προσπάθεια του ηγέτη του Πέδρο Σάντσεθ να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τους Podemos και τους Ciudadanos σε εθνικό επίπεδο, κάτι που δεν κατάφερε να κάνει σε κάθε περίπτωση μετά τις γενικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Εl Pais